.

Spanyolországban kevesebb idős autóst ér baleset, mint fiataltA 65 év feletti autósokat kevesebb közlekedési baleset ér, de arányaiban többször okozói a  baleseteknek, mint a fiatalok - legalábbis Spanyolországban. 

Derült ki az Axa biztosító a és Ponle Freno baleset-megelőzési civil kezdeményezés által készített tanulmányból – írja az autopista.es spanyol autós szakportál. 
 
A járművezető életkora meghatározó a közlekedési balesetek statisztikáiban. Minél fiatalabb valaki, annál nagyobb eséllyel lesz részese balesetnek – derül ki abból a tanulmányból, amelyet a spanyolországi Ponle Freno-Axa közlekedésbiztonsági elemző központ készített. 
A spanyol fiatalok az átlagnál kétszer gyakrabban válnak közlekedési balesetek alanyaivá. Ez az arány 22 év alattiaknál a legmagasabb: 29 százalék. A 26 és 30 év közötti korcsoportba tartozók baleseti aránya 19 százalék. A jogosítvánnyal rendelkezők teljes egészére kivetített átlagos baleseti arány egyébként 14,2 százalékos.
Az idős korú autósoknál ezzel ellentétes a tendencia.  A 65 és 70 év közötti vezetők 12,4 százaléka érintett közlekedési balesetekben, míg 70 év 75 év közötti járművezetőknél ez az arány már csak 10 százalék. 
 
A helyzet épp fordított, amikor kifejezetten a balesetet okozó, hibás  járművezetők életkorát vizsgálják. Kiderült, hogy a fiatal sofőrök csak a balesetek kevesebb mint 50 százalékánál voltak felelősek a történtekért. Arányosan a 31 és 40 év közötti autósok okozták a legkevesebb közlekedési balesetet (44 százalék). A balesetet szenvedett 65-és 70 év közötti sofőröknél ez az arány már átlagosan 50 százalék. Vagyis ebből a korosztályból várhatóan minden második autóvezető baleset részese lesz. A 71 és 75 év közötti vezetőknél az arány még rosszabb: 53 százalék. A 75 évesnél idősebbeknél pedig szinte tragikus: eléri a 60,6 százalékot.
 
Forrás: autoszektor
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol