.

Spanyolország átállhat a jövőben100 százalékban a megújuló energiáraSpanyolország átállhat a jövőben 100 százalékban a megújuló energiára - nyilatkozta az egyik vezető spanyol energetikai vállalat, az Acciona vezetője. Spanyolországban már most akkora szélenergia kapacitás van, hogy 29 millió háztartást képes ellátni.
 

A szélenergia hasznosításának hagyománya van Spanyolországban

A megújuló energiák nagyban segíthetik, hogy Spanyolország - mely egyébként nem rendelkezik olaj és földgázkészletekkel - energiaellátás tekintetében függetlenné váljon. Az EU 2020-ra azt a célt tűzte ki a spanyoloknak, hogy a teljes áramtermelésben 20 százalékot érjen el a megújulók aránya, és ez már jelenleg 17 százalék körül van.

Az Acciona vezérigazgatója Miguel Ezpeleta az ausztrál ABC News-nak nyilatkozta, hogy Spanyolország energiaellátása a jövőben teljes egészében a megújuló energiára fog támaszkodni. Kifejtette, annyi szélerőmű van az országban, hogy napi szinten 29 millió háztartást képesek ellátni. A vállalat 9500 szélturbinát üzemeltet világszerte.
 

A spanyolok jelképe őrzi a szélkerekeket

Spanyolországban tavaly novemberben az esti időszakban csúcsot sikerült beállítani a szélenergia termelésben, ekkor a teljes áramigény 70 százalékát a szélenergia adta. A napközbeni csúcs pedig 2015 januárjában volt, amikor a felhasznált energiamennyiség 54 százaléka származott szélenergiából.

A spanyol energiastratégia kapcsán a kritikusok hangsúlyozzák, a 17 százaléknyi megújuló energia nem járult hozzá, hogy a háztartások számára az energiaköltségek csökkenjenek.  2006 óta az árak 60 százalékkal emelkedtek, aminek okát a még mindig 80 százalékot képviselő erőművi energia előállítási költségeinek novekedésében látják. - írja az Independent-re hivatkozva a portfolió   

Szélerőművek Cadiz mellett

 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja