Spanyolok millióinak követik nyomon a mobiltelefonját ezen a hétenSpanyolok millióinak követik nyomon a mobiltelefonját ezen a héten egy ellentmondásos kormányzati tanulmány részeként, amelynek célja, hogy információkat gyűjtsenek arról, hogy a polgárok hová utaznak és mikor, hogy az adatok alapján "fejlesszék a közszolgáltatásokat".A Nemzeti Statisztikai Intézet (INE) biztosította az embereket arról, hogy a nyolc napos projekt teljesen "névtelen," de ez nem oszlatta el a "kémkedő állam" és a "nagy testvér" stílusú adatvédelmi kérdésekkel kapcsolatos aggodalmakat.

Spanyolország három legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója - Movistar, Vodafone és Orange - vesz részt a projektben, melyek vállalták, hogy az adatok kormánynak történő átadása révén nem sértik meg a törvényt. A három vállalat a spanyol mobil felhasználók közel 80%-át adja.

Az INE először november 18-a és 21-e között követi nyomon az emberek mozgását, majd decdember 24-én, karácsony napján ismét, valamint 2020. július 20-án és augusztus 15-én.
 
"A rendelkezésre álló információk alapján például láthatjuk, hogy hány mobiltelefon található 17 órakor egy adott utcán egy 15000 főt meghaladó városban, de ennél többet nem," - mondta az INE.

A kutatás elvégzéséhez az ügynökség 3200 cellára osztotta az országot, mindegyikben több mint 5000 emberrel. A követés során meg tudják majd állapítani, hogy hány telefon van az egyes cellákban a nap folyamán bizonyos időpontokban.

Először a telefonokat éjfél és hat óra között elemzik annak érdekében, hogy meg tudják határozni, hol élnek a telefonhasználók, majd később 9 és 18 között, hogy megtudják, hol dolgoznak, vagy hová mennek napközben.

Az eredményeket a 2021-es népszámlálás során fogják felhasználni, és nyilvánosságra hozzák, melyik napi utazási útvonalat használják legtöbben, hogy mely helyek a legnépszerűbbek az ünnepi vakációhoz, valamint információt arról, hogy hány ember dolgozik vagy tanul otthonától nagy távolságra.
 

<iframe width="728" height="410" src="https://www.youtube.com/embed/oDaUbVR22WQ" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

A kormány arról számolt be, hogy a három fő szolgáltató mindegyikének mintegy 500000 eurót fizet, hogy hozzáférjen az értékes információkhoz.

Nem meglepő, hogy a spanyolok többsége nem fogadta kitörő örömmel a tervet. Vannak, akik azt mondják, hogy nem adták a tanulmányhoz a beleegyezésüket, és azt tanácsolják a spanyoloknak, hogy keressenek olyan telefonos cégeket, amelyek nem vesznek részt a tanulmányban.

Mások azt mondják, hogy ha a kormány információt szeretne az állampolgárok utazásáról a népszámláláshoz, akkor "kérnie kellene," nem pedig "ellopni" ezt az információt egy ilyen tanulmány révén.

Néhányan azt tanácsolták, hogy a tanulmány idején kapcsolják repülőgép üzemmódba a telefonjukat. A spanyol média információkat is közzétett arról, hogy a telefonhasználók hogyan tudják elkerülni a nyomon követést a megjelölt időpontokban.

Annak érdekében, hogy ne legyenek részei a tanulmánynak, az embereknek el kell látogatniuk a telefonszolgáltatójukhoz tartozó weboldalra, és "kifejezetten kérniük" kell, hogy adataik ne kerüljenek felhasználásra, magyarázta az egyik weboldal. Alternatív megoldásként az emberek egyszerűen kikapcsolhatják a telefonjukat, eltávolíthatják a SIM-kártyájukat, vagy ahogyan egyesek javasolták, válthatnak repülőgép üzemmódra. (1)

Forrás: ujvilágtudat

donációVár a Costa del Sol