Spanyol kincseshajó roncsai Kolumbia partjainálNégymilliárd dollár értékű aranypénzt és drágakövet is rejthet egy elsüllyedt spanyol vitorláshajó, amelynek maradványaira Kolumbia Karib-tengeri partjainál bukkantak. A San José 300 évvel ezelőtt süllyedt el, a roncs most nemzetközi vitákat gerjeszt. 

 
Páratlan lelet megtalálálást jelentette be a kolumbiai államfő. Juan Manuel Santos a tengerparti Cartagenában tartott sajtótájékoztatóján közölte hogy megtalálták a San José vitorláshajó maradványait, fedélzetén négymilliárd dollár értékű aranypénzzel és drágakővel. A kormányfő államtitoknak nevezte a hajó pontos helyzetét és megtalálásának mikéntjét. A szakértők nemzetközi csoportjának segítségével fellelt vitorlás több mint 300 éve valahol Cartagenától délre, a Baru-félsziget partjainál süllyedt el

Háromszáz éves hullámsír

Búvárrégészek még nem jártak a hajóroncsnál, de a haditengerészet vízalatti robotjai a tenger mélyén megvizsgálták a maradványokat és csodálatos fotókkal tértek vissza a hajó ágyúiról, amelyek a felvételek szerint igen jó állapotban őrződtek meg, és amelyek kétségtelenül tanúsítják, hogy a San Josét találták meg november 27-én.

A spanyol vitorlás 1708. június 8-án 600 emberrel a fedélzetén süllyedt el, amikor brit hadihajók elől menekült. Feltételezések szerint 11 millió darab aranypénzt és ékszert szállított a spanyol gyarmatokról. A kincs mai értéke több milliárd dollárra rúg.

A hajók Szent Grálja

Hajózási szakemberek a San Josét az elsüllyedt spanyol gyarmati hajók "Szent Gráljának" tartják. A hajóroncs tulajdonjoga már évtizedek óta Kolumbia, az Egyesült Államok és Spanyolország között folyó jogi csaták középpontjában áll. 

Az amerikai befektetők tulajdonában lévő Sea Search hajóroncs-felkutató és -feltáró cég 1982-ben jelentette be, hogy megtalálta a San José hullámsírját több mint 20 méterre a tenger mélyén. Két évvel később a kolumbiai kormány megváltoztatta azt a mindenki által elfogadott tengerjogi törvényt, amely szerint bárki hajóroncsot talál, 50 százalék illeti meg a rajta lévő javakból. Kolumbia öt százalékot akart a Sea Searchnek biztosítani.

 A kolumbiai legfelső bíróság elrendelte, hogy a hajót fel kell tárni, mielőtt lezárulna a nemzetközi vita a tulajdonjogról.

Peru is magának akarja

Santos a sajtótájékoztatóján nem beszélt semmilyen hajóroncskutató keresetéről. Danilo Devis, aki Kolumbiában a Sea Search céget képviselte, hangsúlyozta, lehetséges, hogy a kormány találta meg a hajót, de - mint fogalmazott - "ez csupán megerősíti azt, amit 1982-ben mondtunk neki a roncsok helyéről". 


Sajtótájékoztatón jelentették be a hajóroncs megtalálását

A kolumbiai Caracol hírügynökség szakértőket megszólaltva arról számolt be, hogy a hajó megtalálása további vitákat gerjeszthet, mert Spanyolország mellett Peru is igényt támaszthat a hajó tartalmára.

Kolumbiában hamarosan elkezdődik annak a múzeumnak az építése, amely a páratlan kincsnek fog otthont adni.

origo

 

donációVár a Costa del Sol