.

Sokat tud az orosz hadsereg elektronikai védelmi rendszereElső alkalommal hajtottak végre tömeges dróntámadást szíriai orosz támaszpontok ellen, de az oroszok  átvették a drónok irányítását.

 

Kisméretű harci drón idítása  (A kép illusztráció)

Az elkövetők korszerű GPS navigációs rendszer segítségével több mint 50 kilométeres távolságról indították robbanószerkezetekkel felszerelt drónjaikat a hmejmími légi támaszpont, illetve a tartúszi haditengerészeti műszaki ellátó központ ellen. A védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy az ilyen műholdas helymeghatározást használó műszaki megoldásokhoz csakis korszerű technológiát használó államoktól juthattak hozzá a szélsőségesek.
Az elfogott pilóta nélküli csapásmérő eszközök szakértői vizsgálata kimutatta, hogy a szélsőségesek olyan technológiák birtokába jutottak, amelyek felhasználásával akár 100 kilométeres távolságról is képesek végrehajtani hasonló támadást a világ bármely országában.

Január 6-án, (szombatra virradóra)  összesen 13 pilóta nélküli repülőeszköz közelítette meg a nyugat-szíriai Latakia tartományban található tartúszi haditengerészeti kikötőt és a hmejmími légi bázist. Előbbi támaszpont ellen három, utóbbival szemben tíz drónt jelzett az orosz légvédelem. Hét eszközt sikerült megsemmisíteni, további hatnak pedig átvenni az irányítását, ebből hármat orosz katonai ellenőrzés alatt álló területen leszállásra kényszerítettek. Ezek elektronikai vizsgálatát követően kiderítették pontos indítási helyüket.
A védelmi minisztérium szerint a támadás következtében nem voltak sebesülések, sem anyagi veszteségek, hozzátéve, hogy a katonai bázisok rendeltetésszerűen üzemelnek.

Azt, hogy a támadó drónok milyen gyártmányúak nem közölték, de ezeket sem a szíriai kormány ellen harcoló felkelők, sem az Iszlám Állam nem képes saját erőből elkészíteni. Valószínűleg olyan fejlett technológiával rendelkező ország adta a drónokhoz az irányító szoftvert, amelyik nem szimpatozál sem az oroszokkal, sem a szíriai kormánnyal.

Most kiderült – mint közölte az orosz védelmi minisztérium -, az amerikai haditengerészet P-8  Boeing Poseidon gépe járőrözött az orosz Hmeimim légitámaszpont és a tartuszi haditengerészeti támaszpont között, amikor az egyenlőre ismeretlen fegyveresek drónnokkal támadták a bázisokat.
 

P-8  Boeing Poseidon
 

Felmerült a gyanú az USA szerepére, de a Pentagon a gyanúsítást azzal utasította vissza, hogy ilyen drónokat a nyílt piacon lehet kapni. Most a védelmi minisztérium szóvivője felszólította a Pentagont, hogy nevezze meg azt a piacot, ahol  ilyen robotgépeket árulnak.

Az amerikai P-8  Boeing Poseidon kémgép több mint négy órán át járőrözött 7 ezer méter magasságban Tartusz és Hmeimim között.

MTI,
világláto

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja