.

A só rehabilitása
A legújabb kutatások szerint olyan kevés sót ajánl enni az amerikai kormány, hogy az már veszélyes

 

“Többé már semmilyen valós alapja sincs a hivatalos sóelőírásoknak” – foglalta össze a legújabb kutatások eredményeit Andrew Mente, az ontariói McMaster University professzora. A sót a kilencvenes években kezdte démonizálni az orvosi szakma és a szorosan nyomában haladó politika – Magyarország pár évtizedes késéssel, a chipsadó bevezetésével pattant fel a holtvágányon száguldó vonatra.


Tengeri sólepárló

A sót a legújabb kutatások szerint tévedésből démonizálták.

Olyannyira, hogy valójában az a kis mennyiségű só a veszélyes, amit a most érvényben levő előírások szerint napi fogyasztásra javasolnak.

Legalábbis a kutatók egyik fele szerint. Mások, például az amerikai szívtársaság (AHA) kitart amellett, hogy a só igenis káros. Ez pedig elég sajátos helyzetet teremt az éppen a legújabb étkezési útmutató kiadására készülő amerikai kormányzatban:

Vagy a szívgyógyászok figyelmeztetését kell figyelmen kívül hagyniuk, vagy azokat a kutatásokat, amelyek veszélyesen alacsony napi sóbevitelt írnak elő.

Mielőtt továbblépnénk, egyet gyorsan tisztáznunk kell: a túl sok só káros, pláne azoknak, akiknek eleve magas a vérnyomásuk.
A kérdés csak az, hogy mit értünk túl sok alatt. A jelenleg hatályos előírás szerint 50 év alattiaknak napi 2300 milligram az ajánlott sóbevitel – ötven felett, illetve a feketéknek csupán 1500 milligram. A kutatók szerint viszont akár napi 6000 milligram sót is kockázatmentesen fogyaszthatnánk, napi 3000 milligram alatti sófogyasztás pedig kifejezetten veszélyes.

Azt, hogy a kérdés mennyire megosztó, jól jelzi, hogy még a sófogyasztást ellenző AHA egyik volt elnöke, Suzanne Oparil szerint is teljesen megalapozatlanok a hatályos előírások. Oparil szerint akik ragaszkodnak ehhez a “hiedelemhez”, azok figyelmen kívül hagyják a bizonyítékokat.

A szívtársaság azért nagy ellenzője a sófogyasztásnak, mert a megfigyelések szerint a sóbevitel csökkentése csökkentheti a vérnyomást. Azonban a kutatások szerint egyrészt elég jelentéktelen, másrészt vizsgált alanyonként nagyon eltérő mértékben. (Via Washington Post)  - írja a 444.hu

A sók minásége között is sok a különbség. A káliummal dúsított sóról kiderült, hogy mérgező hatású, míg a himalája só kifejezetten hasznos a szervezet számára.

 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja