.

San Franciscoban 41 centimétert süllyedt egy 2009-ben épült felhőkarcolóAz Európai Űrügynökség egyik műholdja által gyűjtött adatok segítenek megállapítani, milyen ütemben süllyed San Francisco egyik felhőkarcolója. A mutatók szerint a város üzleti negyedében álló 58 emeletes Millennium-torony (Millennium Tower) folyamatosan és az eddig véltnél talán gyorsabban is süllyed. A 2009-ben átadott, luxuslakásokkal teli toronyházat a San Franciscó-i ferde toronyként is szokták emlegetni, mivel amellett, hogy eddig csaknem 41 centimért süllyedt a talajba, még északnyugat irányba is megdőlt jó pár centiméterrel.


A szeizmikusan aktív térségben magasodó felhőkarcoló miatt persze jogi csatározások sora zajlik a kivitelező, a város és a több millió dolláros apartmanok tulajdonosai között. A mérnökök becslései szerint a felhőkarcoló évente nagyjából 2,5 centimétert süllyed. Az Európai Űrügynökség egyik Sentinel műholdja által 2015 áprilisa és 2016 szeptembere között gyűjtött adatok szerint azonban a valódi érték ennek kétszerese.


Petar Marinkovic, a műhold radarfelvételeit elemző PPO Labs alapítója és vezető kutatója szerint a Millennium-torony 40-45 millimétert süllyedt egy közelmúltbeli egyéves periódus során, és csaknem kétszer ennyit – 70-75 millimétert – a 17 hónapos megfigyelési időszakban.
 
A kivitelező Millennium Partners kitart amellett, hogy a torony biztonságos és kiállna egy esetleges földrengést. A cég a várost hibáztatja a toronyépület süllyedéséért, mondván, hogy a felhőkarcoló szomszédságába tervezett vasútállomás munkálatai közben kiszívták a talajvizet a Millennium torony alól, amely ennek következtében megdőlt és süllyedni kezdett. Az illetékes városi hatóság szerint a felhőkarcoló nem megfelelő alapozása felelős a problémákért. A mérnökök mély lyukakat fúrtak a toronyépület közvetlen közelében, hogy a földmintákat elemezve megállapítsák, megállt-e a süllyedés és van-e lehetőség a károk orvoslására.

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja