Robottal vadásznak az Atlanti-óceán ökoszisztémáját felborító fajraAz idegen vizekben élő tűzhalaknak nincs természetes ellenségük, ezért csináltak nekik egyet.Az invazív tűzhalak elterjedését sokan az elmúlt húsz év legnagyobb ökológiai katasztrófájának tartják – ezek a szép halak ugyanis hihetetlen gyorsan szaporodnak, kevés természetes ellenségük akad, mivel mérgezőek, és gyakorlatilag mindent felzabálnak, ami a szemük elé kerül. Ártanak a korallzátonyoknak is, kiszorítják az őshonos fajokat, a halászatnak és a turizmusnak sem tesznek jót, ráadásul olyan mélységben képesek megélni, ahová már a rájuk vadászó sportbúvárok sem nagyon tudnak lemerülni. 

A tűzhalak annak ellenére, hogy mérgezőek, az ember számára ehetőek, és ott, ahová betették a lábukat (uszonyukat), máshogy nemigen lehet tőlük megszabadulni, mint halászattal. Az amerikai REEF óceánvédő szervezet 2009 óta tűzhalderbiket szervez, ezeken a halgyilkoló bulikon több ezer állatot ejtenek el, majd esznek meg. A REEF kiadott egy kizárólag tűzhalra optimalizált szakácskönyvet is, ettől is azt remélik, hogy az emberek kedvet kapnak az invazív állatok leghatékonyabb visszaszorításához, vagyis ahhoz, hogy megegyék őket. 

 
A rettenetes tűzhal

A tűzhal finom

Az angoloknál már bevált: úgy falják a szürke mókust, mint kacsa a nokedlit. A tűzhal mérge ugyanis nem veszélytelen, de csak a véráramba jutva okozhat tüneteket, hőkezelés hatására viszont elbomlik. Így az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási hivatal is arra buzdítja a lakosságot, hogy minél több tűzhalat fogyasszon, mégpedig a környezet védelmében.

Igen ám, de a halat ki is kell fogni, és miután ezek a halak egész évben szaporodnak, nem túl valószínű, hogy az évente megrendezett REEF-derbik érdemben csökkentenék az állományt. 

A megoldást egy Guardian LF1 névre hallgató, tűzhalfelismerő és -megsemmisítő robot jelenti – legalábbis Colin Angle, a Roomba robotporszívót is gyártó iRobot alapítója szerint. Angle és felesége kifejezetten környezetvédő robotok fejlesztésére alapították meg a Robots in Service of the Environment (RSE) nevű céget, miután 2015-ben búvárkodás közben személyesen is meggyőződtek róla, hogy micsoda károkat tud okozni az invazív faj a környezetben.

<iframe width="853" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/WqKA7DnWDz4" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


A Guardian LF1 egy a felszínről irányítható, de robotpilótával is felszerelt, gazdaságosan előállítható robot, a halvilág Terminátora: képes megkülönböztetni a tűzhalat a többi tengeri élőlénytől, majd utána ered, egy áramcsapással agyonüti, a halott halat pedig egy tartályba gyűjti, majd felszínre is hozza. 

A robot előállítási költsége sem túl magas: nagyjából ezer dollárból már meg lehet építeni, ezt viszont akár egy nap alatt is visszahozhatja – ha el lehet adni a filét, akár 1500-2000 dollár értékű halat is kitermelhet ennyi idő alatt. 

Forrás:  Qubit

.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 Vár a Costa del Sol