.

Politikai botránnyá dagadt a hóvihar SpanyolországbanSzombat éjjel több ezer autós ragadt az utakon, a havazás és a hófúvások miatt Madrid közelében. Az autósok felháborodtak a tájékoztatás és az utak tisztításának hiánya miatt. A közútkezelő igazgatója a sofőröket hibáztatja, az ellenzék pedig a kormányzó Néppártot vonná felelősségre

 

A spanyol hadsereg hókotrója tisztította az utat vasárnapra virradó éjjel a Madrid és Segovia kozötti autópályán. A fegyveres erők különleges, vészhelyzet esetén bevethető egységének tagjai lapátokkal szabadították ki az autókat, és kézzel tolták odébb a megfeneklett járműveket.

A hóvihar szombaton csapott le Spanyolországra, és mintegy kilencven kilométernyi autópályát tett járhatatlanná. A vízkereszthez kapcsolódó ünnepségek miatt rengetegen voltak az utakon. Autósok ezrei ragadtak a hóban, és a legtöbben nem voltak felkészülve a helyzetre. Sokan 18 órát vártak ennivaló és elég üzemanyag nélkül a szabadulásra. A hatóságok a vihar után lezárták az érintett utakat, a dugókban ragadt autósok viszont sehonnan nem tudták meg, meddig kell várakozniuk.


<iframe width="720" height="406" src="https://www.youtube.com/embed/eY-0rdl9Hr8" frameborder="0" gesture="media" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

A tájékoztatás hiányára szinte egységesen panaszkodtak a közlekedők, akik nem értették, miért nem figyelmeztetett senki a járhatatlan utakra. Sokan azt sem értették, hogy a fizetős autópályák és egyszerű közutak kezelői is alig tettek valamit az utak megtisztításáért. A spanyol úthálózatért felelős közlekedési igazgatóság vezetője azonban az autósokra hárította a felelősséget.

Ebből a megjegyzésből hétfőn politikai botrány alakult ki. Az ellenzéki szocialista párt a parlament elé akarja idézni a néppárti belügyminisztert. Kezdésnek pedig azt várják tőle, hogy hozza magával a főigazgató menesztéséről szóló döntést.

MTI.

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja