.

Pamplona: a bikafuttatás jó üzlet a városnak
A navarrai városban csütörtök óta zajlik Pamplona védőszentje, San Fermín ünnepe, aminek látványos része a bikafuttatás, amelyet nyolc egymást követő reggel rendeznek meg.


Ilyenkor megtelnek a szállodák, a magán szállások és még a könyező településeket is ellepik a turisták. A 200 ezres városba  mintegy 1,5 millióan látogatnak el az ünnepen aminek legfőbb vonzereje a bikafuttatás. Ezeken a napokon a turizmusból származó bevétel az egekbe szökik.

A hétvégi pamplonai bikafuttatásokon két embert ökleltek fel a bikák, összesen azonban tizenketten kerültek kórházba, többségük esés miatt sérült meg.

z északkelet-spanyolországi városban szombat és vasárnap reggel is tartottak bikafuttatást, amelyeken legkevesebb ezer-ezer ember teljesítette a 875 méteres távot a bikacsorda előtt rohanva az óváros szűk utcáin.

A kettő közül a szombati végződött több sérüléssel: tíz embert vittek kórházba, öt amerikait és két franciát. Egy sérültet a fenekén, egyet a karján szúrt meg a bika a szarvával.

Vasárnap csak ketten szenvedtek zúzódásokat, pedig a futásnak voltak feszült pillanatai, mivel a csorda több részre szakadt.

Az esemény főszereplője a Hurrikán nevű bika lett, amely a karám kinyitása után irdatlan tempót diktálva rohant végig egyedül az útvonalon.
A többiek messze elmaradtak mögötte. A 620 kilós állat egy kanyarban megcsúszott, megbotlott és maga alá gyűrt egy futót, majd már a célnál, az aréna bejáratánál felöklelt egy férfit, akinek a nadrágszára beakadt a szarvába. Több méteren keresztül vonszolta maga után, míg az anyag el nem szakadt.

A Puerto de San Lorenzo tenyészet bikái először vettek részt a bikafuttatáson, így szereplésüket nagy várakozás előzte meg, mivel nem volt még tapasztalat arról, hogy miként viselkednek majd az embertömegben futva.

Az állatokat megzavarhatja, agresszívvá teheti például ha fogdossák, ütögetik őket, ezért a futók figyelmét többször is felhívják a szervezők arra, hogy tilos a bikákhoz érni. Ezt azonban nagyon kevesen tartják be.
 Az elmúlt évben ezeken összesen több mint 16 ezer futó vett részt.
 

<iframe width="660" height="405" src="https://www.youtube.com/embed/uf5ecSJvmyM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A védőszent tiszteletére a középkor óta rendeznek ünnepségeket, a világhírt azonban Ernest Hemingwaynek köszönheti Pamplona, aki 1926-ban megjelent, Fiesta (A nap is felkel) című regényében írta le érzékletesen a bikafuttatást, megindítva a tömegek zarándoklatát erre az eseményre.
 
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja