.

Orkák fenyegetik a nagy fehér cápákat 

 
A Fokföldi-félsziget térségében, különösen a nagy fehér cápáiról messze földön híres Vals-öbölben korábban még sohasem bukkantak fel a világtenger abszolút csúcsragadozóinak számító kardszárnyú delfinek. Úgy tűnik, hogy mostanra ez a helyzet gyökeresen megváltozott, és az emblematikus fekete-fehér mintás tengeri nagyragadozók rendszeres vendéggé váltak a fokföldi vizekben, komoly pánikot okozva az itt honos nagy fehér cápák között.
 

Nem alkalmi látogatók voltak, hanem terepszemlére jöttek

Az évtized elején, 2010-ben észleltek először egy kisebb, három egyedből álló úgynevezett nomád kardszárnyú delfin rajt a Fokföldi-félsziget keleti partjánál húzódó nagy Vals-öbölben (Fals Bay).

A hír azért számított szenzációnak, mert noha az öböl vizébe rendszeresen beúsznak a hatalmas déli simabálnák (Eubalaena australis) a vonulási szezon idején, valamint kisebb testű delfinfélék is előfordulnak itt, ám kardszárnyú delfineket (Orcinus orca) emberemlékezete óta nem láttak errefelé.
Persze, az öböl az orkák számára igen vonzó vadászterületnek számíthat a dél-afrikai medvefókák (Arctocephalus pusillus pusillus) itteni népes kolóniái miatt.
Az előzetes várakozásokkal szemben, az öbölbe beúszó ragadozókat azonban hidegen hagyták a nomád orkák legfontosabb zsákmányát alkotó fókák; eleinte csak és kizárólag más kisebb cetekre vadásztak.
Sokáig úgy tűnt, hogy csupán egyszeri alkalmi látogatás lehetett az orkák váratlan felbukkanása a Vals-öbölben, ám bebizonyosodott, hogy ez nem így van.
A közelmúlt eseményei azt sugallják, hogy a rendkívül intelligens és kivételesen jó memóriával rendelkező kardszárnyúak 2010-ben csupán a terepet mérték fel.

Óvatosabbá és félénkebbé váltak a cápák az orkák jelenléte miatt

Az elmúlt néhány évben a Vals-öbölben ismét megjelentek a kardszárnyú delfinek, méghozzá periódusosan ismétlődő rendszerességgel. Dr. Alison Kock, a Cape Town Egyetem Kutatóközpontjának tengerbiológusa szerint az orkák a világtenger más részein élő zsákmányfajok lecsökkenése miatt költöztek át Fokföld prédában gazdag vizeire.
A kardszárnyú delfinek egyre gyakoribb, és most már többé-kevésbé állandó jelenléte szemmel láthatóan megzavarja a Vals-öbölben élő nagy fehér cápák (Carcharodon carcharias) viselkedését.

A megfigyelések szerint az utóbbi időben a cápák sokkal óvatosabbá és félénkebbé váltak, amit a kutatók az orkák állandósuló jelenlétével hoznak összefüggésbe.

Négy éve a Fokföldi-félsziget keleti oldalán, a Table Mountain Nemzeti Park védett tengeri területéhez tartozó, és a légzőkészülékes búvárok körében különösen népszerű barnamoszat erdőségben a búvárok négy elpusztult hétkopoltyús tehéncápa (Notorynchus cepedianus) tetemére bukkantak.

Első pillanatban azt hitték, hogy a cápák barbár emberi cselekedet áldozataivá váltak, de miután egyre több sérült tetemet sodort partra a víz, a szakértői vizsgálatok megállapították, hogy kardszárnyú delfinek végeztek a tehéncápákkal.

Dr. Kock szerint a tehéncápák öncélú elpusztítása eddig még nem ismert és teljesen szokatlan viselkedés az orkák részéről.

Kardszárnyútámadás fenyegeti a Fóka-sziget nagy fehéreit

A Vals-öbölben jelenleg két, a kutatók által „Port" és „Starboard" néven nyilvántartott kardszárnyú delfin rendezkedett be a megfigyelések szerint. 2015-ben és 2016-ban is a Vals- öböl nyugati partján, a Pyramid Rock és a Partridge Point közötti területen látták őket a leggyakrabban, ami a hétkopoltyús tehéncápák legfontosabb előfordulási területének számít az öbölben. (Az elpusztított cápákat is ugyanitt találták meg.)
A helyi tengerbiológusok vizsgálatai szerint ez a két egyed lehet felelős a 2017-ben a Vals-öbölhöz viszonylag közel fekvő Walker Bay-ben, Gansbaai-nál elpusztított öt nagy fehér cápa (Carcharodon carcharisas) haláláért is.

A kardszárnyú delfinek tavaly novembertől ismét rendszeresen felbukkannak a Vals-öböl nyugati oldalán, elsősorban a Miller Point-nál, de egyre gyakrabban megjelennek a híres kikötő és nyaralóváros, Simon's Town vizein is.

A szakértők szerint itt a Vals-öbölben is bármikor megismétlődhet a Gansbaai mellett két éve történt vérengzés,mivel a Simon's Town-hoz közel fekvő világhírű Seal Island (Fóka-sziget) a nagy fehér cápák legfontosabb gyülekező és vadászterülete.

Dr. Kock szerint félő – mert a megfigyelések erre utalnak -hogy olyan újabb nomád orka rajok érkeznek az öbölbe, amelyek az eddig kardszárnyú delfinek által nem vadászott nagy fehér cápák prédálására szakosodtak.

A nagy fehér cápák elleni folytatott vadászat teljesen új és szokatlan jelenség a kardszárnyú delfineknél, aminek hátterében a zsákmányolási szokások megváltozása állhat a tengerbiológusok szerint.

Forrás: origo

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja