-

Növekvő menekültáradat igyekszik Angliába a Csalagúton keresztül
Növekszik a feszültség a menekültek és a hatóságok közt Calaisnál


Míg korábban több százas menekülthullám próbált feljutni az ott sorakozó kamionokra, addig az elmúlt napokban ez a szám több ezerre duzzadt. Június óta már kilenc menekült halt meg, miközben a Csalagútnál próbáltak felkapaszkodni a kompokra igyekvő teherautókra.


Mostanra soha nem látott válsághelyzet alakult ki a franciaországi Calais kikötőváros környékén. Kedd este ezerötszáz-kétezer migráns rohamozta meg a Csatorna-alagút francia végét, hogy átjussanak Nagy-Britanniába.
Többen megsérültek, egy ember meghalt.
 
Menekültek próbálnak átjutni Calais-ban egy kerítésen (Getty)

Sokaknak sikerült átjutniuk, a brit hatóságok azonban több embert el is fogtak közülük.
 

Miért éppen Calais?

A főleg Afrikából érkező menekültek a jobb élet reményében igyekeznek minden erővel átjutni a brit szigetekre, s ezért a kontinenst a szigetországgal összekötő, víz alatti alagútba is megpróbálnak bejutni, bár ezen a gyalogos közlekedés életveszélyes. Pár hete még kamionokra erőszakkal felkapaszkodva akartak átszökni Angliába, ezeknek az akcióknak is volt halálos áldozata.

Calais-ban még 1999-ben hozott létre egy menekülttábort a Vöröskereszt, hogy a délszláv háború elől menekülő albánokat fogadni tudják. Ám sokkal többen jöttek, mint gondolták, a tábor csakhamar megtelt, sőt, túlcsordult, a helyzet kezelhetetlenné vált, ezért a szervezet 2002-ben bezárta a tábort. A menekültek azonban áramlottak tovább, a Balkán mellett immár Afrikából, és a Közel-Keletről is egyre nagyobb számban érkeztek. A calais-i tábor mellett saját sátortáborokat építettek, és a legváltozatosabb módszerekkel próbáltak bejutni Angliába.

A britek a kamionokat megtámadó migránsok távol tartására július elején több kilométer hosszan kerítést emelt a Csalagútba bevezető utak mentén, de a menekültek könnyedén átjutottak az akadályon. A kedd esti roham után a francia rendőrség 120 fős erősítést küldött a kikötőhöz, de ennek eredménye még nem látszik. A The Times szerint a napokban több mint 150 menekültnek sikerült átjutnia, őket Folkstone városában fogták el a brit rendőrök. A rohamok miatt az alagút közlekedését rendszeresen le kell állítani, ami hatalmas károkat okoz.

Az Európát elárasztó mostani menekültroham soha nem látott mértékű káoszt okoz a legtöbb országban. A Franciaországig eljutó, de ott megrekedő migránsok egyre gyakrabban fordulnak agresszívan a helyiek felé, fosztogatnak, gyújtogatnak, és a rendőrség sok esetben tehetetlen velük szemben.

 
Elkeseredettek - nincs előttük akadály (Getty)

A csatornához közel seregnyi menekült táborozik, minden éjszaka több százan próbálják kijátszani a biztonsági ellenőrzéseket, hogy aztán Nagy-Britanniába szökhessenek. Szerdán egy ember meg is halt, mikor körülbelül kétezren próbáltak gyalog átjutni az alagúton keresztül Nagy-Britanniába.
 
Naponta százak vágnak neki a Csalagútnak
A főként Etiópiából, Eritreából, Afganisztánból és Szudánból érkezett menekültek közül sokan hónapok óta élnek itt lehetetlen körülmények között.
 
A legtöbben éjszaka vágnak neki(MTI)


A menekültek már számtalanszor megrohanták az úton a Nagy-Britanniába tartó kamionokat, előfordult, hogy magyar kamionsofőrt tartóztattak le Angliában, miután 51 albánt találtak a járművében. Július elején többször leállították már a Csatorna-alagút forgalmát, miután több száz menekült próbált feljutni kamionokat szállító vonatra, azóta azonban megsokszorozódott a próbálkozók száma. -írja  Blikk.hu
 

A fekete és közel-keleti (valódi) migránsok 95 % -a képtelen lenne összeszedni az embercsempészek által megkövetelt összeget, így felmerül a gyanú, hogy bizonyos körök anyagi segítséget nyújtanak az Európába beözönlő vegyes etnikai összetételű bevándorlók embercsempészéséhez, szállításához és útnak indításához !


 
.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol