.

A Nagy-korallzátony jelentős javulás jeleit mutatjaTöbb évtizednyi elmarasztaló jelentés, sivár kép és lehangoló szalagcím után egy új beszámoló azt állítja, hogy "pozitív fejleményeket" figyeltek meg a Nagy-korallzátonyon.


A Zátony és Esőerdő Kutatóközpont (RRRC), egy nonprofit szervezet jelentést tett közzé a Queenslandi Állam Kormánya számára, amely szerint a Nagy-korallzátony egyes részein "jelentős javulás jelei" mutatkoznak a több évnyi kifehéredést követően.
Persze még korai pezsgőt bontani, mert a világ legnagyobb korallzátonyának jövője, vagy bármelyik korallzátonyé, még mindig nem túl rózsás.

Míg a tudósok és a politikai döntéshozók keményen dolgoznak a korallzátonyok állapotának javításán, a legutóbbi fejlemény elsősorban az enyhébb 2017-18-as nyárnak köszönhető. A barátságos időjárás lehetővé tette, hogy a zátony egyes részei visszanyerhessék egészségüket a 2016-os és 2017-es katasztrofális kifehéredési események után.


<iframe width="728" height="410" src="https://www.youtube.com/embed/DygyYL4dylU" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

"A Saxon Zátonyon például a 2016-os esemény során az élő korallok 47,1 százaléka szenvedett valamilyen fokú kifehéredéstől. Szerencsére a kifehéredett korallok nagy része a 2018-ban tapasztalt jobb körülményeknek köszönhetően helyreállt," - nyilatkozta Sheriden Morris, az RRRC ügyvezető igazgatója. (1)

"Mindazonáltal ez a javulás mindig a környezeti feltételek függvénye lesz."

"Mindannyian tudjuk, hogy a zátonyon további kifehéredés várható, mivel az éghajlat továbbra is melegszik, de minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy megvédjük a Nagy Korallzátonyunkat," - figyelmeztett.

A korallok kölcsönösen előnyös kapcsolatban állnak a szöveteikben élő mikroalgákkal. A korallok biztosítják a védelmet és az extra felületet, a fotoszintetikus algák biztosítják az "ételt". Ha az algákat betegség, szennyezés vagy hőmérséklet változás éri, elhagyják a korallokat. Az élénk, gazdag színezetük elvesztése mellett a korallok elveszítik egy fontos energiaforrásukat, legyengülnek és fogékonyakká válnak a betegségekre. Szerencsére a korallok jelentős kapacitással rendelkeznek ahhoz, hogy felépüljenek ezekből a károkból.

orris elmagyarázta: "Fontos megérteni, hogy a kifehéredés több lépcsőben következik be, hasonlóan az enyhe leégéstől a korall pusztulásáig."
A Nagy-korallzátony sokkal több, mint egy szép látványosság, amely Queensland partjainál több mint 2300 kilométer hosszan terül el Északkelet-Ausztráliában, és ez a világ legnagyobb korallzátony rendszere. A korallzátonyok általában a világ ismert tengeri biológiai sokféleségének csaknem egyharmadát tartalmazzák, az óriás teknősöktől a tengeri csikóhalakig.

(1) - https://www.prweb.com/releases/the_great_barrier_ree
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja