Most akkor melegedni, vagy hülni fog a Föld?A klímakutatók közt teljesen elfogadott a globális felmelegedés, de hogy ez meddig fog folytatódni, és lesz-e trendforduló, abban koránt sincs egyetértés

 

Már 2017-2018-ban észrevettek trendfordulóra utaló jeleket.

Az elmúlt években egyre kevesebb napfolt volt látható, ami a szoláris minimum közeledtét veti előre. A nap aktivitása csökkenő tendenciát mutat. A Nap a kovetkező évtizedekben bekövetkező "szoláris mInimum" időszakában, a San Diegóban lévő Kaliforniai Egyetem kutatói szerint, 7 százalékkal kevesebb meleget fog adni, mint napjainkban. Ennek valószínűségét történelmi tények támasztják alá.
 

A Nap aktivitása 11,2 éves periódust mutat, azaz átlagosan ennyi idő telik el két napfoltmaximum között. A napfoltciklus felfedezése H. Schwabe csillagász nevéhez fűződik. Az első napciklust a csillagászok 1760-tól számítják. Most a 24. ciklus végén tartunk.


A 11 éves napciklusok csökkenő aktivitást mutatnak


A Maunder Minimumnak nevezett XVII. századi szoláris minimum idején a hőmérséklet annyira lecsökkent, hogy befagyott az angliai Temze, és a Balti-tenger egy része. Ennek köszönhetően a svéd hadsereg 1658-ban gyalogosan tudta elérni és megszállni Dániát.
 

Szoláris minimum, XVII. század
 
A lehűlés nem volt egyforma az egész bolygón. A Maunder Minimum idején jelentkező európai hideg ellenére más területek, például Alaszka és Grönland déli része melegedett.

A NASA szerint a Nap 2020-ban éri el az elmúlt 200 év legalacsonyabb aktivitását.


Földön 30 éves mini jégkorszak köszönthet be akár -50 fokos hőmérséklettel a leghidegebb régiókban, - jósolja a klímakutatók egy része. A Föld meg fogja tapasztalni a szoláris minimum hatását, azt a csendes időszakot, amelyben a Nap kevesebb energiát vagy hőt bocsát bolygónk irányába, mint általában.
 
Valentina Zharkova, a Northumbria Egyetem szakértője szerint ez azt eredményezheti, hogy az átlaghőmérséklet akár 1 Celsius fokkal is csökkenhet egy 12 hónapos időtartam alatt.

"Kevesebb napfolt képződik a Nap felszínén, így kevesebb energiát és sugárzást bocsát ki a bolygók és a Föld felé."- mondta Zharkova professzor
A szoláris minimumok a Nap természetes életciklusának részét képezik, és 11 évente egyszer fordulnak elő. A 2020-as,  minimum azonban különösen hidegnek ígérkezik, mivel ilyen csak 400 évente fordul elő.

Egy "mini jégkorszak" következhet a napfoltok hiánya miatt, ami rekord hideget eredményezhet

 

New York a szoláris minimum idején (fantázia kép)

Becsléseik szerint a mostani szoláris minimum hűti majd a Földet 2020 és 2070 között. Valentina Zharkova, úgy véli, a Föld fagyos időjárással és harapós hóviharokkal szembesülhet az elkövetkező 30 évben, ahogy a "szoláris minimum" hatása eléri bolygónkat.

Más vélemények is vannak


Arra is számítunk, hogy azeddig tapasztalt globális felmelegedés növeli az átlaghőmérsékletet az elkövetkező évtizedekben. - mondja Mathew Owens napkutató meteorológus.
Szerinte nem valószínű, hogy a közelgő nagy szoláris minimum hatással lesz a globális felmelegedésre,
 

New York a globális felmelegedés után (fantázia kép)

A kutatók közt nincs egyetértés a jövő klímáját illetően, máltal teljes bizonytalanságban hagynak minket: tékikabátra, vagy fürdőruhára költsük szabadságunk idejére szánt pénzünket.
 
 

donációVár a Costa del Sol