.

Miről árulkodhat egy római kor után készült mozaikpadló AngliábanElső ízben találtak 5. századi mozaikot Angliában.

 

Ez a lelet arra utal, hogy a római uralom után sokkal lassabban hanyatlott a kultúra Angliában, mint eddig gondolták.


A Chedworth római villa mozaikján egy régész dolgozik. Fotó: Stephen Haywood / National Trust)
 

Lenyűgöző mozaikot találtak a régészek egy angliai ókori villa romjai között. Ez a felfedezés még a helyi történelmet is átírhatja, vagy legalább is sokat árnyalhatja. A történészek azt eddig is tudták, hogy amikor a római birodalom kettészakadása után a római hadsereg elhagyta Britannia provinciát, nehéz idők jártak a lakosságra. A sötét korszaknak nevezett időszak az 5. századtól az 1066-os normann hódításig tartott, az elején fellángoló politikai viszályok és gazdasági problémák pedig nem segítették a kultúra virágzását.
A cotswoldsi Chedworth római villájában feltárt lenyűgöző mozaik viszont arra utal, hogy a korszak elején még igenis voltak olyanok, akiknek sikerült fenntartaniuk a gazdag és kifinomult életmódot, írja a Guardian. Azaz, a hanyatlás sokkal lassabban következett be, mint azt a kutatók eddig gondolták.

A chedworth-i lelet azt bizonyítja, hogy a mai Anglia területén a rómaiak kivonulása után is fennmaradt a romanizált életstílus – hangsúlyozták a kutatók, amikor bejelentették a felfedezést.

Történészek eddig úgy vélték, hogy az úgynevezett sötét korban (dark ages) az összes római város és villa elhagyatottá vált és pusztulásnak indult, írja az MTI. „A chedworth-i mozaik a bizonyíték arra, hogy a kultúrának a római Britannia utáni hanyatlása lassabban ment végbe, mint azt eddig gondoltuk” – jelentette ki Martin Papworth régész, a National Trust műemlékvédelmi alapítvány kutatója.
 


A Chedworth római villa mozaikja. (Fotó: Stephen Haywood / National Trust)
 

A tudós szerint új terem kialakítása és új padozat lefektetése jólétre utal, és arra, hogy a mozaikipar 50 évvel tovább fennmaradt az eddig ismertnél.


Radiokarbonos vizsgálat kimutatta, hogy a mozaikot határoló falat legkésőbb 424-ben emelték, a mozaikot pedig bizonyosan ennél később fektették le. A padló rajzolata bonyolult, egy sor körből áll, bennük geometriai vagy virágmintákkal, a széleket pedig fonott minta jelöli.
A Londontól 155 kilométerre északnyugatra található villa az egyik legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt római ház Nagy-Britanniában. A közeli Cirencesterben, amely a 4. század végén a második legnagyobb római város volt Britanniában London után, már korábban is feltártak villákat, köztük gazdagon díszítetteket.<iframe width="720" height="406" src="https://www.youtube.com/embed/mB9BwTLMBr8" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
 

Forrás: https://www.noklapja.hu/fontos/2020/12/11/anglia-regeszet-mozaik-romai-birodalom/

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol