.

Mindent tudnak rólunk. Megszünt a magánszféra.
Ma már mindenki használ mobil telefont, internetet, bankkártyát, ennek következtében óriási a digitális lábnyomunk. Ezeket követve percre pontos információk szerezhetők a megfigyelendő személyekről az új fejlesztésű big data-analizis segítségével.

Már megrendelhető az IBM idén bemutatott új szoftvere, amely a mobiltelefonok használatából és az internetes világháló adataiból percre pontos információkkal szolgál. Szeptember végén Budapesten rendezett ITBN (Informatikai Biztonság Napja) konferencián a program egyik fejlesztője, Mark Ploszay aki korábban az amerikai katonai hírszerzésnek dolgozott, mutatta be, hogy mire képes a big data-analízis.
A bemutatott adatvizualizációs technika az emberi agy csekély számítási kapacitását bővíti ki. Egybilliós (igen, ezermilliárdos) adatbázissal az agy nem boldogul, a számítógép igen. Márpedig a big data-elemzés lényege, hogy minél több adatból dolgozunk, annál pontosabb lesz az információ.

A program fejlesztését a bűnözés megelőzése indokolta. Igen ám, de nagy kérdés, kikből lesznek bűnözők. Ezért a program világ teljes elektronikus komunikációját figyeli, vagyis mindenki gyanús. Ebből az adathalmazból szűri ki azokat a kapcsolatokat, azokat a személyeket, amelyre a megfigyelést végző ügynökségek, kormányhivatalok, illetve a szoftvert birtokló szervek kíváncsiak. A rendszer alkalmas az elektronikus komunikációk tartalmában válogatni és ezek alapján csoportokat, személyeket feltérképezni. Ezek lehetnek bűnözói csoportok, polgárjogi aktivisták, konkurens politikai párt, vagy akár a gazdasági élet résztvevői. A megfigyelendő személyek kiválasztása a megrendelő szempontjai alapján történhet. Amikor kiszűrik a csoportot, vagy személyt,  leegyszerűsödik a megfigyelés. Onnan kezdve már az sem titok, ki mikor megy WC-re.

Ploszay tájékoztatása szerint a rendszer kapcsolatban áll 1,7 millió telefonos adótoronnyal, és jelenleg 100 millió egyedi telefonszámból válogathat, 120 millió személyről van ilyen-olyan információjuk, és még a napi egymilliárd telefonhívásra, SMS-re és faxra is marad kapacitása.
És ez nem a jövő – ez a rendszer már most is működik. Megrendelik, leszállítják, 5 nap alatt betanítják a személyzetet, 5 nap alatt a menedzsmentet, és máris használhatják bármilyen összefüggés felismerésére. A felhasználó dönti el milyen információkat, (kulcsszavakat, kapcsolatokat) keressen a szoftver. 

Épül az új világrend. Lassan már szellenteni sem lehet a nélkül, hogy valamely szerv erről ne tudjon és ne vonjon le ebből valamilyen következtetést.

A bejegyzés az Index.hu cikkében közölt adatok alapján készült
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja