.

Miért Svájci Gárda a pápa testőrségeA Vatikánról szóló hírekben gyakran találkozni a pápa jellegzetes ruházatú testőrségével a Sváci Gárdával.  Mindenki ismeri a nevüket, de gondolkoztak-e  már azon, hogy vajon miért svájciak védik az Olaszországba ágyazott állam fejét? És hogy miért néznek úgy ki, mint a reneszánsz mutatványosok?
 

Svájcról manapság a legelőktől a csokin és a síelésen át a bankszámlákig csupa békés és nyugodt dolog juthat először eszünkbe. Pedig a 15. században még egészen másról voltak híresek: ők adták Európa legfélelmetesebb zsoldosait.


Mivel Svájc akkoriban szegény ország volt, sokan próbált szerencsét külföldön, és a katonák jó pénzt is kerestek, mert hűséges és verhetetlen harcos hírében álltak, részben az először általuk alkalmazott lándzsás harcmód miatt. Több uralkodó is alkalmazta őket, a személyes testőrség mellett gyakran a birodalmi seregekbe integrálva is. Az első ilyen egység 1497-től működött a francia király szolgálatában.

Tőle irigyelte meg őket II. Gyula pápa is, ezért rendelt is egy 150 fős különítményt, amely három hónapos út végén, 1506-ban vonult be a Szent Péter térre, és azóta is ők védik az éppen aktuális egyházfőt. A svájci alkotmány 1874-ben megtiltotta, hogy idegen hatalmak svájci katonákat toborozzanak a seregeikbe. Ez alól csak a mindenkori pápa személyes testőrsége kapott felmentést, ekkortól tekinthető a vatikáni különítmény a nagybetűs Svájci Gárdának.

Az egyetlen nagyobb csatát Róma 1527-es feldúlásakor kellett megvívnia a svájciaknak, akkor a május 6-i ostrom során 147-en haltak meg VII. Kelemenért. Azóta ennek az önfeláldozásnak állít emléket, hogy minden új gárdista ezen a napon esküszik fel.

A világ legkisebb hadserege ma 110 tagból áll, és egyáltalán nem csak dísznek tartják őket. A II. János Pál elleni, 1981-es sikertelen merénylet óta kemény kiképzést kapnak, és a kard-alabárd kombináció mellett a gépfegyverrel és más modern fegyverekkel is jól bánnak, illetve szorosan együttműködnek a hagyományosabb megjelenésű vatikáni csendőrséggel is.

A gárda egyébként nemcsak a nevében őrizte meg az eredetét, a mai napig Svájcból toborozzák az új tagokat. Ezen kívül feltétel még, hogy a jelölt egyedülálló, katolikus férfi legyen, legalább 175 centi magas, feddhetetlen előéletű, és a jelentkezés előtt két évet szolgáljon a svájci hadseregben. Meglepően nagy a rotáció, két-három évnél tovább általában egyikőjük se szolgál a Vatikánban. Ez persze már csak azért is érthető, mert az ő életük se könnyű, Ferenc pápa alatt például az egyházfő túl spontán viselkedése is nehezíti feladatukat.

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja