.

Miért pont a koronavírustól tört ki a pánik? Vajon a koronavírus a legveszélyesebb ránk leselkedő fertőző betegség?


Január óta az újságok naponta foglalkoznak a koronavírussal, annak lehetőségével hogy ez a betegség Pandémiává válik.
(A pandémia valamely fertőző betegség okozta olyan járvány, amely nagyon nagy terület populációját fertőzi meg)
A folyamatos média figyelemnek és a betegség veszélyességének hangoztatása következtében az emberekben félelem, és pánik alakult ki. Olaszországot három veszélyességi övezetre osztották, A WizzAir minimálisra csökkentette olaszországi járatainak számát, az élelmiszerek terén felvásárlási láz kezdődött, Kínában visszaesett az ipari termelés, az újautó eladások 90%-ban csökkentek, utazási tilalmat vezzettek be, a turizmus töredékére csökkent, a fertőzöttnek nyilvánított területeken, városokban meg is szünt. A tőzsdék esésnek indultak, amit szintén a koronavírustól való félelemmel indokolnak.

Végül is mitől félünk, mennyivel veszélyesebb a koronavírus, mint a két éve lecsengett influenza járvány?

 

Így néz ki a koronavírus

Február 25-ig Kínában 78 ezer, az egész világon pedig összesen közel 81 ezer megbetegedésről lehet tudni. A halálozások száma Kínában 2715, a világ többi részén további 45.. Ebből az adódik, hogy a Kínában a detektált fertőzöttek 3,5%-a, a világ más részein 1,5%-a hunyt el koronavírus fertőzés következtében.

Ezeket az adatokat érdemes összehasonlítani a szokásosnak tekintett influenzás megbetegedések halálos kimenetelével.
A 2017-18 évben csak az USA-ban 952 ezer Influenzás fertőzést kezeltek kórházban, amiból 81 ezer végződött halállal. A betegség halálozási rátája 8,5%-os volt, vagyis majdnem háromszorosa a koronavírusénak.
Ez a járvány nem volt az újságok címoldalán. nem volt pánik, nem volt gazdasági visszaeesés. Együtt éltünk és most is együtt élünk azzal a tudattal, ha nem vigyázunk elkaphatjuk a fertőzést.

A koronavírussal most kicsit más a helyzet. Nincs olyan újság, ami ne foglalkozna kiemelt helyen vele. Naponta közlik a halálos áldozatok számát.  Érdekes, hogy a sokkal több halálos szövödménnyel járó, két éve lezajlott infuenza járvány alig alig került be a hírekbe.

Benjamin Fulford egy Japánban élő oknyomozó újságíró szerint " A Kínát sújtó új koronavírus határozottan egy biofegyver. Indiai kutatók azonosították a koronavírus HIV-beillesztéseit, amelyeket csak szándékosan tehettek oda."
Azt is írja: "Kínai orvosok felfedezték, hogy a koronavírust úgy tervezték, hogy olyan tüdőreceptorokhoz kötődjön, amelyek ötször gyakoribbak az ázsiai férfiaknál, mint az afrikai vagy az indo-európai férfiak esetében."

A vírus kitörését követő kínai gazdasági visszaesést, amihez a kínai hivatalos tájékoztatás hibái is hozzájárultak, Benjamin Fulford a kínai gazdaság megtörésére irányuló kisérletként állítja be.

Ezek az állítások már-már az összeesküvés elméletek katagóriájába tartoznak, de azért érdekesek a statisztikai adatok:  Kínában 3,5% míg a világ többi részén 1,5% a megbetegedések halálozási aránya.

Mindenütt esnek a tőzsdék, a Kínából származó alkatrészek szállításai akadoznak.  Az is elképzelhető, hogy a mindenütt kbontakozó félelem indította be a már régóta jósolt gazdaségi visszaesést. A gazdaság értékét mérő tőzsdék és a mögöttes gazdaság sem emelkedhet az égig, egyszer minden lufi kidurran. Nincs végtelen növekedés.

Közgazdászok régóta állítják, törvényszerű a visszaesés, csak az nem tudták megmondani ez mikor következik be.
Nouriel Roubini, aki megjósolta a 2008-as pénzügyi összeomlást úgy véli, az elmúlt napok tőzsdei zuhanórepülése csak halvány előjele annak, ami jön.

Jelenleg az látszik, hogy a koronavírusnak, mint betegségnek nagyobb a füstje mint a lángja, de negatív gazdasági hatása valódi tűzoltást igényel.

Miért pont a koronavírustól tört ki a pánik? Ez egy megválaszolandó kérdés, amit jelenleg csak találgatni lehet.

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol