.

Mibe kerül a spanyoloknak a királyságA spanyol királyi család éves költségvetésének 88,4 százalékát használta fel az elmúlt évben, ezzel mintegy 900 ezer eurót (281 millió forintot) "spórolt meg" - derült ki pénteken az állami intervenciós vizsgálatból, amely egyúttal jóváhagyta a királyi ház tavalyi költségelszámolását.

 

Az uralkodó család teljes éves költségvetése 7,8 millió euró (2,4 milliárd forint), amelyet az államtól kap, de felhasználásáról a király dönt. Az összeg 2014 óta változatlan.

A király tavaly például a tervezettnél jóval kevesebbet költött hivatalos utazásokra. Számos programját kellett lemondania a kialakult spanyol belpolitikai patthelyzet miatt, amikor is több mint kilenc hónapig nem volt teljes jogkörrel rendelkező kormány az ország élén. A költségvetésből 662 ezer eurót (206 millió forint) tesz ki a királyi család tagjainak fizetése.

A VI Fülöp király több mint 236 ezer eurót (74 millió forint) keresett tavaly, míg felesége, Letícia királyné mintegy 130 ezer eurót (40 millió forint). A családból rajtuk kívül az előző uralkodó I. János Károly, és felesége Szófia részesül még javadalmazásban. Az összeget az elmúlt évben emelte meg egy százalékkal az uralkodó összhangban a köztisztviselők bérének általános növelésével Spanyolországban.

Királyi család kiadásai nyilvánosak és nyomon követhetőek az interneten. A 2014 júniusában trónra került VI. Fülöpnek ez volt az egyik első uralkodói intézkedése, mivel apja lemondásában közrejátszott az is, hogy a gazdasági válság ellenére is folytatta költekező életmódját, és ezzel kiváltotta a spanyolok ellenszenvét.

Tudható például, hogy a múlt évben több mint 26 ezer euróért vásároltak egy elektromos haszongépjárművet, a királyi ház belső szállítási feladatainak ellátására, aminek egyébként adóssága is van, összesen 536 ezer euró (167 millió forint)

A 2017-es spanyol állami költségvetés tervezete, amelynek vitája még zajlik a spanyol törvényhozásban, 0,6 százalékos büdzséemelést irányoz elő az uralkodónak és családjának, ami mintegy 40 ezer euróval (12 millió forint) jelentene több pénzt számukra a tavalyinál.

MTI.

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja