.

Mi volt a valódi célja a szíriai kormányerők repülőtere elleni amerikai támadásnak?Április 6-án, csütörtök este az Egyesült Államok 59 Tomahawk rakétát indított a szíriai Shayrat katonai repülőtér ellen.


Donald Trump szerint a támadás válasz volt az az asszad-rezsim  vegyi fegyver használatra, mely kedden történt Idlibben.  Washington a szíriai légierőt vádolja a vegyi fegyver bevetésével. A szíriai rezsim tagadja a mérgesgáz használatát, Washington pedig egyetlen hitelt érdemlő bizonyítékot sem tárt eddig a nyílvánosság elé.

A váratlan rakétatámadás jelentős pusztítást végzett a repülőtér infrastruktúrájában, és elpusztított több szír vadászgépet. A gyors helyreállítást követően a repólótér már újra működik.
 

Ez egy veszélyes fordulat az amerikai politikában. Szíriában az USA elvileg a terrorizmus ellen harcol, de ezzel a támadással átlépett egy határvonalat. Eddig csak az aszad-rezsim ellenes erőket támogatta, pénzzel, fegyverrel, és az volt az első alkalom, hogy közvetlen támadást intézett szír katonai létesítmény ellen.
 


Roncsok és romok a támadás után

A támadás indoka, hogy megvédjék a polgári lakosságot a további gáztámadásoktól, erősen biceg. mivel ez az akció nem bénította meg a többi szír repülőtér műkodését, ahonnan bármikor további, akár vegyi támadást is végrehajtó gépek szállhatnak fel.
Azonban a szír hivatalos szervek változatlanul tagadják a vegyi fegyver használatot és nyilatkozatuk szerint nem is rendelkeznek ilyennel.

Ha nem a szír kormányerők voltak, akkor ki követhette el a mérgesgáz támadást? 

Az Iszlám  Állam hatalomátvétele előtt valóban tároltak vegyi fegyvereket Idlibben. Ezek eltávolítását és megsemmísítését ellenőrizte és megerősítette a Vegyifegyver -tilalmi Szervezet, az ENSZ egyik speciális egysége. Ennek ellenére az Iszlám Állam birtokába mégis kerülhetett valamennyi ezekből a fegyverekből, akik szorult helyzetükben bevethették a mérgesgázokat tartalmazó lövedékeket, hogy egymásnak ugrasszák az oroszokat és az amerikaikat.

Továbbá ott vannak a demokratikus ellenzéknek nevezett felkelők, amelyek különböző elképzelésű fegyveres csoportokból állnak. Politikájuk egyetlen közös pontja, hogy meg akarják buktatni Asszadot, és helyette magukat tennék a hatalomba. Ezek a csoprtok lelkesen üdvözölték az amerikai rakétatámadást, és még továbbiakat követeltek. Akár közük volt a vegyi támadáshoz, akár nem, hasznot húzhatnak az amerikaiak Asszadot gyengítő keménykedéséből.

MIután az elkövetők kiléte nem egyértelmű, korainak tűnik egy ilyen amerikai katonai megtorlás Szíria ellen.

Mi lehet a valódi célja ennek az erőfitogtatásnak? Egy biztos, nem a polgári lakosság védelme. A nagypolitikában a civilek mindég feláldozható mellékszereplők voltak a végső cél érdekében. 
Szíriában az USA végső célja az oroszbarát asszad-rezsim megdöntése. Ennek éléréséhez igen jól hangzó érv a civil lakosság védelme, amelyre hivatkozva támadták meg a szír kormányerőket. Ez a politika hamar elvezethet egy kozvetlen orosz - amerikai konfliktushoz, ami viszont előszele lehet a harmadik világháborúnak.

Azonban az is elképzelhető, hogy Trump nem feszíti tovább a húrt az oroszokkal, ezzel a lépéssel kívánja magáról lerázni a választásokon ráakasztott "oroszbarát" jelzőt és határozott cselekvőkész elnök benyomását kelteni.

Az idő fogja felfedni az igazságot.
 
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja