A méltánytalanul feketelistára tett kender életeket menthet 

A vadkender az a növény, amelynek hallatán azonnal a kábítószer jut az eszünkbe, pedig az évezredek óta termesztett haszonnövény méltánytalanul került feketelistára.


A kender kiátkozása még 100 évre sem vezethető vissza, pedig előtte igen fontos haszonnövényként ismertékA kendert számtalan módon lehet hasznosítani. Még 100-200 évvel ezelőtt is mindennapi dolog volt a falvak melletti kenderáztató tóka. Készítettek belőle kötelet, szövetet, olajat, gyógyszert. A belőle készült termékek nélkülözhetlenek voltak a középkorban. 1543-ban VIII. Henrik, Anglia uralkodója törvényt hozott, miszerint minden földtulajdonos területének fél százalékán köteles kendert termeszteni.
Korunkban felhasználási lehetősége szintén széleskörű. Műanyaggal kevert rostjaiból az acéllal egyenértékű gépkocsi karosszériát lehet készíteni, alkalmas üzemanyag előállításra, a papíriparban nélkülözhetetlen cellulóz olcsó forrása, kiváló táplálékkiegészítő, kozmetikai szer és még lehetne sorolni.


Az egészségünk szempontjából azonban a legfontosabbak a kenderben lévő kanabinoidok, amelyek bizonyítottan gyógyítják, vagy javítják az izületi gyulladás, a rák, a Crohn-betegség, a cukorbetegség, a fibromyalgia, a  sclerosis multiplex, és a Parkinson-kórban szenvedők állapotát.

Rick Simpson receptje szerint sajtolt kannabisz olaj három hónapig tartó szedése, a tapasztalatok szerint, hatalmas javulást idéz elő egészségi állapotunkban. Rick állítja, eddig több mit 5000 rákos beteget gyógyított meg.

Azon kevés országokban ahol nincs tiltva a kender termesztése, forgalmazása, a gyógyászatban történő felhasználásánál gyarapodtak a pozitív tapasztalatok.  A világ orvosainak figyelme a kanabisz felé fordult. Most már  tudományosan is igazolták nagyapáink pozitív tapasztalatait. (Sevillai Egyetem gyógyszerekkel foglkozó tanszékéne vizsgálatairól itt lehet olvasni)

A wikipédia, ami a hivatalos nézeteket tartalmazza, ezt írja róla:

A növény több mint 60 kannabinoid anyagot tartalmaz.  Füvészkönyvekben gyakran említették, mint „minden bajra enyhülést adó gyógyírt”. Az USA (és más országok) gyógyszertáraiban 1937-ig legálisan lehetett kapni kender kivonatot, mint idegnyugtató szert. Mostanában is zajlik a vita a növény gyógyászati célú alkalmazása körül; a cannabis több orvos véleménye szerint alkalmas (többek között) a sclerosis multiplexes betegek rohamainak enyhítésére, a rákos betegek kemoterápiás kezelése során fellépő táplálkozási nehézségek kezelésére, illetve a glaukómás betegek szemében az intraokuláris nyomás csökkentésében.  A cannabis gyógyászati felhasználása mellett érvelő oldal nyomására ma az orvosok az USA tizenkét államában engedélyezik a marihuána orvosi célú alkalmazását.   Wikipédia

Amikor egy növénynek ennyi hasznos tulajdonsága van, hogyan kreáltak belőle írtani való ellenséget? Nehéz elhinni, de ezt  két amerikai polgárnak sikerült elérni az 1930-as években.

Harry J. Anslinger az 1920-ban hozott amerikai szesztilalom betartását figyelő szerev a Bureau of Prohibition igazgatóhelyettese volt. Élete fő célja a mindenféle tudatmódosító szerek betiltása. Ezek közé tartozott az alkohol, és a kenderből nyerhető marihuana is. Agilis természete lévén sorba járta a különböző fórumokat és meggyőzően érvelt a politikusok előtt az amerikai népre veselkedő hatalmas veszélyekről, ha nem tesznek valamit a marihuana elterjedése ellen.

Ebben talált szövetségesre William Randolph Hearst amerikai multimilliomosban, akinek több mint 30 újság volt birtokában. A sajtómágnásnak a napilapok kiadásához irdatlan mennyíségű papírra volt szüksége, aminek a cellulóz a legfontosabb alapanyaga. Mivel erdeje volt bőven az ott kitermelt fát adta el a papírgyáraknak. Nem nézte jó szemmel a sokkal olcsóbb kender térnyerését a papírgyártásban, ezért abban volt érdekelt, hogy kendert ne termesszenek.

Az újságjaiban rendszeresen jelentetek meg cikket a bedrogozott amerikaiak rémtetteiről, a drog miatt tönkrement családok életéről, és a kenderből nyerhető marihuána káros hatásairól. Ha nem talált valós történetet, nem okozott gondot, a  gazdag fantáziával megálldott újságírók hamar kitaláltak és feltálaltak néhány szívszorító sztorit.

A 40-es években a kender ellen lobbizók táborába a Du Pont vegyipari cég is beszállt. Konkurenciát látott termékeinek a kender feldolgozásából származó termékek miatt. A cég kémiai úton előállított anyagokkal kívánta kiváltani a kender ipari méretű felhasználását. (pl.: ruházat) 

A politikusok és a közvélemény megdolgozása után egyenes út vezetett a kender termesztésének betiltásához. Ez oly annyira jól sikerült, hogy a fürdővízzel együtt sikerült kiönteni a gyereket is.
 
Ma a világ országainak 99 százalékában tilos a kender termesztése, származékainak forgalmazása. 
Címkék: 

donációVár a Costa del Sol