Mellékhatás: halálA modern gyógyszerek mindenhatóságába vetett hitet a reklámok és a gyógyszerbarát egyetemi oktatásban képzett orvosok táplálják. Ennek a nagy gyógyszer barátságnak azonban van egy árnyoldala, amiről valahogy minden hivatalos szerv megfeledkezik.

Szerző: Dr Lenkey Gábor

 

A mellékhatás: HALÁL !


A televíziós reklámok végén hanyag eleganciával vetik oda a mondatot: „A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.” Tételezzük, fel, hogy a páciens megkérdezi és tételezzük fel, hogy meg is kapja a felvilágosítást. Felsorolják neki a kockázatokat és mellékhatásokat.

De én azt gyanítom, hogy soha, senkit sem tájékoztatnak a lényegről. Hány emberéletet oltanak ki ezek a bizonyos „mellékhatások”? Konkrétan, számszerűen mekkora is az a bizonyos kockázat?

Íme, néhány adat, amit orvosi szakmai folyóiratokból gyűjtöttem ki.

„Medical Tribune” nevű orvosi szakmai lap, 2009. április 9-i szám:

A biztonságosnak hitt, orvos által rendelt, helyes adagban szedett gyógyszerek mellékhatásainak következtében évente 197 ezer ember hal meg az Európai Unióban (kb. 500 millió lakos él az Unióban).

Havonta 16.400
Naponta 540
Minden órában 23

„Granum” nevű háziorvosoknak szóló orvosi szakmai lap:

Magyarországon évente 7-8 ezer ember hal meg az orvosa által rendelt gyógyszerek mellékhatásai következtében.

Naponta: 20-22.
Majdnem minden órában egy ember.

Csak hogy legyen mihez hasonlítani: közlekedési balesetben naponta 3-4 magyar veszti életét.
Úgy tűnik, veszélyesebb kézbe venni egy gyógyszeres dobozt, mint megfogni az autó kormányát.

Az ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat) által közzétett adatok szerint Magyarországon az összes mérgezéses eset – tehát az összes ipari, mezőgazdasági, háztartási, stb. mérgezést is beleértve – 80%-át gyógyszerek okozzák!

A gyógyszerek által okozott egészségkárosodás költsége, amely a társadalmat, az adófizetőket terheli, az Unióban egy év alatt 79 milliárd eurot tesz ki, amit már csak 300-zal kell megszorozni, hogy a számot megkapjuk forintban is.

Egy érdekesség:

Madárinfluenzában, amely körül hatalmas hírverés volt világszerte, az egész bolygón, a teljes hacacáré alatt – a 2003-tól számított hat év alatt –, összesen 421 ember betegedett meg. Az egész Földön! A halálos áldozatok száma összesen 257 volt. Az egész világon! Több mint hat év alatt! (A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet 2009. április 29-i hivatalos jelentése szerint)

Kis hazánkban két hét sem kell ahhoz, hogy ennél több ember haljon bele a gyógyszerek „mellék” hatásaiba.
Pedig „ők” szóltak! Meg kellett volna kérdezni a gyógyszerészt, vagy a kezelőorvost!

Még egy érdekesség:

Egy Jeffrey Johnson nevű végzős orvostanhallgató és a professzora, J. Lyle Bootman, érdekes felmérést végeztek el az USA-ban, 1995-ben. Azt találták, hogy az összes amerikai kórházi felvétel 17%-át olyan esetek tették ki, akik az orvosuk által rendelt gyógyszerek mellékhatásai miatt lettek rosszul és emiatt kerültek kórházba. Ez kilenc millió kórházi beutalást jelentett egyetlen év alatt.Ebből 198 ezer halállal végződött.

Ugye milyen egyszerűen le lehet rendezni ezt a kérdést egy hanyag eleganciával odavetett mondattal?

„A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.”
És milyen elegáns egyszerűen „mellék” hatásnak nevezni mindezt.”

Dr. Lenkei Gábor

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

.Vár a Costa del Sol