Megmutatta magát a vulkán szelleme
Chilében április 23-án, előjelek nélkül tört ki a Calbuco vulkán


Egy helyi lakos különös fotókat készített a gomolygó hamu oszlopról. A 15 kilométer magasságig fellövelt hamu alsó része emberi formát öltött. A helyiek szerint így mutatta meg magát a vulkán szelleme.
A dél-chilei Calbuco vulkán több, mint négy évtized után tört ki ismét. A hatóságok szerint eddig csak hamut lövellt a levegőbe, sem forró láva, sem sziklák nem kerültek a felszínre.
Az emberi alak több helyszínről is látható volt

Az ország déli részében, a fővárostól 1300 kilométerre délre található tűzhányó szerda este váratlanul lépett működésbe, a kitörésének semmilyen előjele nem volt. Michelle Bachelet chilei elnök a vulkánkitörés miatt csütörtökön szükségállapotot hirdetett és elrendelték a lakosság kitelepítését 20 kilométeres körzetben. Ensenada város 1500 lakosa közül szinte mindenkit evakuáltak
A kitörés és a vulkáni hamu

Az északkeleti szél a hamufelhőt a szomszédos Argentína felé fújta, ott több városban is vastag hamuréteg telepedett a földre. A kedvelt üdülőhely San Carlos de Bariloche  repülőterét is lezártak.

Indonézia után Chilében van a legtöbb aktív vulkán bolygónkon, szám szerint több, mint 500.
 


A vulkanológusok még egy kitöréstől tartanak, ezért a helyi lakosok csak imádkozni tudnak a vulkán szelleméhez, ne pusztítsa tovább városukat.
 

donációVár a Costa del Sol