.

Megjelent a harcsa a spanyol édesvizekbenA horgászok örülnek, a környezetvédők aggódnak

Harcsa agresszív hal, amely fenyegeti a spanyol folyók és édesvizek őshonos élővilágát

 

A Guadalquivir alsó folyásán kifogott hatalmas példány  Fotó: verdeyazul

 

Az összes inváziós faj közül, amely veszélyezteti Spanyolország állat- és növényvilágát, az egyik legártalmasabb a harcsa, Hatalmas édesvízi hal, amely alig néhány év alatt átvette a spanyol folyók ökoszisztémájának domonáns szerepét. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez a faj óriási pusztítási potenciállal rendelkezik, és intézkedéseket kérnek a terjedésének megállítására.

A harcsa ( Silurus glanis ), Közép-Európában őshonos folyami ragadozó, egyben Európa legnagyobb édesvízi hala. Spanyolországban eddig nem volt jelen, de az utóbbi években több spanyol édesvizű területen fogtak méretes példányokat. A Guadalquivir folyó torkolatvidéke komoly biológiai értékű terület, ahol egy ekkora ragadozó nagy pusztítást tud végezni az őshonos fajok között.  

"Az invazív, idegen fajok új területeken való megjelenése az emberi tevékenység után a második legnagyobb veszély  a biodiverzitás számára." . Ez a folyamat "a leépülés utolsó cseppje" a megbolygatott ökoszisztémák számára..  "A mindent letaroló emberi tevékenység után az agresszív betolakodók felborítják a termászetben kialakult egyensúlyt." -  figyelmezetet Carlos Fernández .a Córdobai Egyetem állattan professzora.

Kifejti, hogy az új területeken csak a legagresszívabb betolakodó fajök élnek túl, vagyis „azok, akik az őshonos fajok kárára borítják fel az ökoszisztémát.

Az európai harcsa  "egy született ragadozóró", ami  akát "2,5 méter hosszt  és l30 kg súlyt is elérhet.  Novekedéséhez "minden nap hatalmas mennyiségű őshonos fajtát fal fel." sokkolta hallgatóit a professzor.


Az Ebro folyóban kifogott harcsa. Fotó: Silurosallazando.com

A harcsa megjelenése a "Guadalquivir alsó részének biológiai jelentőségű területén" azt feltételezi, hogy "környezeti tragédia küszöbön áll", mivel ennek a folyónak a torkolata "számos faj szaporodási és növekedési területét képezi".

Fernández szerint a Guadalquivir deltája termeli a szardella, a szardínia, a tengeri sügér, a croaker és a nyelvhal 90% -át 

A Guadalquivir alsó szakasza és Doñana nemzeti park, közvetlen veszélyben
 

Bár a harcsa édesvízi hal, képes megélni az enyhén sós vízben is ami kb.15 gramm literenként.  Ez már majdnem azonos a tengeri halak  tenyészterületein lévő vízminőséggel. a folyó deltájában. Nagyobb esőzések esetén édesvízzé változik a teljes folyómeder így a harcsa "szabadon mozoghat a Guadalquivir teljes hosszában. Ekkor a mellékágakon keresztűl elérheti a Doñana nemzeti parkot, aminek területén rendkívüli fajta gazdagsággal alakult ki az ökoszisztéma. 

Harcsa, amelyet először Andalúziában észleltek az Iznájar víztározóban (Córdoba) 2010-ben, elterjedt, mert "semmit sem tettek felszámolásáért".

Fernández szerint a vízgazdálkodás felelőseinek érdektelensége" és a sporthorgászok lelkesedése a hatalmas fogás iránt az oka ennek a ragadozónak a Guadalquivir-medencébe való elterjedéséért. 

 Harcsa, élőhelyén.   Fotó: verdeyazul

 


Forrás: verdeyazul.
 


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol