Megindult a föld OroszországbanKísérteties földcsuszamlást vettek videóra Oroszországban. A megindult földtömeg gyufaszálként sodorta el a fákat és a villanypóznákat.


Az Amerikai Geofizikai Társaság Landslide (földcsuszamlás) blogjára is feltett videóról elég keveset lehet tudni. Az eset 2015. április 1-én történt a nyugat-oroszországi Zarecsnij vidékén. Ott éppen elkezdődött az olvadás, amely ideális az ilyen típusú földcsuszamlások számára.
Földcsuszamlás akkor jön létre, ha a talajt alkotó anyagokat – például finom homok, agyag és iszap – olyan sok víz itatja át, hogy a talaj viszkózussá válik. Amikor egy lejtőn ilyen körülmények jönnek létre a gravitáció hatására „folyni” kezdhet a talajréteg

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/ALj31z-3tTA?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A földcsuszamlás sebessége a víztelítettség mértékétől és a lejtő dőlésszögétől függ. Akár évekig is tarthat az anyag mozgása a lejtőn lefelé, de percek alatt is lezajlódhat a folyamat, amint a videón látszik.

origo.hu

donációVár a Costa del Sol