.

Megépült Európa legnagyobb naperőműve SpanyolországbanEurópa élére tör a napenergia hasznosítása Spanyolországban


A spanyol megújuló energiaforrásokra koncentráló vállalat, az Iberdrola sikeresen befejezte az építkezést Európa legnagyobb napenergiát hasznosító erőművén, írja a GreenTechMedia.
 

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/rfkc02kvGH8" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Az 500 megawatt teljesítményű Núñez de Balboa erőmű fontos része a 2022-ig 3 gigawatt teljesítmény növekedést elérni akaró Iberdrola terveknek, amelyet a jelenlegi spanyol piaci fellendülés is segít.

Núñez de Balboa erőmű most a beüzemelési fázisban van, ahol a spanyol Red Eléctrica de España (REE) elektromos hálózati elosztó vállalattal együtt végzik a teszteket. Az üzem a negyedév végére várhatóan megkezdi a tényleges termelést is.

Núñez de Balboa naperőmű első paneljének elhelyezése

Az Iberdrola következő nagy projektje, amelyet várhatóan 2022-ben fejeznek be, a szintén spanyol 590 megawatt névleges teljesítményre képes Francisco Pizarro erőmű lesz.

Az Iberdrola, amely a világ legnagyobb szélerőmű üzemeltetője jelenleg, több hosszútávú áramfelvásárlási szerződéssel (power-purchase agreements, PPAs) rendelkezik a Núñez de Balboa erőműben termelt elektromosság eladásához. A vásárlók között a Kutxabank, a telekommunikációs vállalat Euskaltel és az Uvesco áruházlánc is szerepel.

A naperőmű napelemeit három kínai gyártó — a Suntech, LONGi és GCL-SI — szállítottta. A teljes befektetés 290 millió eurót tett ki, amelyet az Európai Befektetési Bank és a spanyol állami bank, a Instituto de Crédito Oficial biztosított.

Az Iberdrola tervei szerint 2022-ig kb. 3 ezer megawatt (3 gigawatt) teljesítményű napenergia termelést terveznek üzembe helyezni Spanyolországban, amely kapacitást 10 gigawattra növelik 2030-ig további befektetésekkel.


A kész napelem park


Forrás:  zöldenergia
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol