.

Még mindig nem dőlt el, az Oumuamua mesterséges, vagy természetes eredetű égitestA csillagászok mégsem zárják ki annak a lehetőségét, hogy a különleges formájú űrszikla idegen világ követeként járja az univerzumot.

 
 
2017 októberében az asztronómusokat zavarba ejtette a hatalmas, 400 méter hosszúságú, szivar alakú aszteroida megérkezése, ami egészen furcsa pályán mozogva lépett be a Naprendszerünkbe. Akkoriban a tudósok egyöntetű véleménye alapján kizárták annak lehetőségét, hogy az ‘Oumuamua névre keresztelt kozmikus objektum egy intergalaktikus látogató lenne egy másik galaxisból, melyet értelmes lények alkottak.
Ennek ellenére voltak, akik szerint idegen űrszondáról lehetett szó, ugyanis az objektum mindenféle magyarázatnak ellentmondva különös gyorsuló mozgást végzett.
Az Astrophysical Journal Letters múlt heti számában megjelent tanulmányban a Harvard Egyetem asztrofizikusa, Avi Loeb a Koreai Csillagászati és Űrtudományi Intézet professzorával, Thiem Hoanggal felállítottak egy új hipotézist, mi alapján elképzelhető a mesterséges eredet és elvetik lehetőségét, hogy bármiféle üstökös jellege lenne a ‘Oumuamuának -írja a Liner.hu
 
Eleinte úgy gondolták, hogy a különos pályát és a gyorsuló mozgást a napsugárzás okozhatta. Mások szerint hidrogén szivároghatott ki a jégóriásként valószínűsített Oumuamua közepéből, ami továbblökhette az aszteroidát. 
Loeb és Hoang ezt júniusi publikációt cáfolták, amely szerint az ‘Oumuamua valójában egy molekuláris hidrogénatomokból felépülő üstökös. Ez a hidrogén hajthatja meg az űrsziklát.
Azonban az üstökös jellegnek ellentmond az objektum mérete, és pályája. Nem lehet jégóriás, mert a több százmillió éves utazása során egyszerűen darabjaira hullott volna, így kizártnak tartják, hogy bármiféle üstökös jellege lenne a ‘Oumuamuának. 

Az Astrophysical Journal Letters múlt heti számában megjelent tanulmányban a Harvard Egyetem asztrofizikusa, Avi Loeb a Koreai Csillagászati és Űrtudományi Intézet professzorával, Thiem Hoanggal felállított hipotézis alapján elképzelhető a mesterséges eredet és elvetik lehetőségét, hogy bármiféle üstökös jellege lenne a ‘Oumuamuának -írja a Liner.hu

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol