.

Második világháborús bombázók Anglia felett
Ötven éve először, két hatalmas második világháborús madár repült párban Kelet-Anglia fölött: a világ két, repülőképes állapotban maradt Lancaster bombázója
A világégés során kulcsszerepet játszó gépek közül az egyiket az európai közönség jól ismeri, a Battle of Britain Memorial Flight, a RAF által támogatott és a régi gépek megőrzésére és felújítására működő alapítvány „Thumper” nevű gépe több évtizede jeles résztvevője a repülőnapoknak, megemlékezéseknek.
A másik Lancaster Kanadából érkezett, a VRA jelzésű, természetesen Vera becenevű gép a Canadian Warplane Heritage Museum féltett kincse, amelyet 1945-ben gyártottak, és amely néhány nappal ezelőtt kelt át az óceánon, hogy csatlakozzon britanniai társához. Az átkelés utolsó szakasza Izlandtól Angliáig öt és fél órán át tartott.
Az érkezést a RAF Coningsby támaszpontjára a szakadó eső árnyékolta be, de még így is ezrek ünnepelték a méltóságteljes leszállást, majd azt, amint a kanadai gépet, amely a gurulóúton leállította a motorokat, a testvér Avro mellé vontatták.
A két hatalmas madár együtt jelenik meg ezekben a hetekben jó néhány olyan repülőünnepen, amelyeken egyebek mellett a világ első önálló légiereje, a mai RAF őse, a Royal Flying Corps alapításának és első harci bevetésének századik évfordulójáról emlékeznek meg.
Az első ezen a héten az Eastbourne International Airshow,a amelyre már együtt készült a két gép, ráadásul a bombázókat két Spitfire is kísérte: sokan szó szerint megkönnyezték a látványt, és az összesen tizenkét Merlin-motor dörgése is erős érzelmeket keltett.


A kíséretet ellátó spitfire vadászgép

iho.hu
 
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja