Létezik, vagy nem létezik a himalája titokzatos lénye a Jeti?Tibetben és a Himalája vidékén élő emberek szentül hiszik,hogy a hegyekben él egy misztikus, emberszerű lény aki igyekszik elkerülni az emberekkel való találkozást.
 

Himalájában és Dél-Szibériában az emberek évszázadok óta beszélnek a hegyekben élő rejtélyes lényekről, akiket Időnként egy szellem megnyilvánulásának tartják, vagy az ember és a medve keresztezésének.
A különös lényt a helyi lakosok jetinek nevezték el, de van más neve is, attól függően, hogy Nepál vagy a Himalája melyik régiójában tartózkodik valaki.
Néha "Mirka"-nak vagy "Migoi"-nak, vagy "vad embernek," vagy "Miche"-nek, vagyis "ember-medvének" hívják. A nyugati  civilizáció 1921-ben szerezett róla tudomást, miután egy brit katonatiszt eljutott a Mount Everestre az egyik expedícióval. Amikor különös nyomokat látott a hóban, a tiszt megkérdezte a serpákat, akik elmesélték neki a hegyekben élő "jetik" legendáját.


Miután Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay 1953-ban sikeresen feljutott az Everestre, és arról számoltak be, hogy nagy magasságban azonosíthatatlan lábnyomokat láttak a hóban. Ezáltal a jetiről szóló történetek egyre népszerűbbek lettek nyugaton.
 

Abban az időben Nepál, valamint a Himalája többi nemzete és régiója sokkal megközelíthetetlenebb volt, mint manapság, ami még inkább izgalmassá tette a jeti rejtélyét. A Hillary által talált lábnyomokról úgy gondolták, azok azonosak az Everest korábbi sikertelen felfedezésére indult brit felfedezők által talált nyomokkal.

A jeti valóságát eddig nem tudták bizonyítani, ezért a sokan úgy gondolják, ez csak olyan legenda mint a nyugati kultúrkörben a vámpírok, a manók, meg a tündérek.

Létezik azonban egy zavarba ejtő lelet, amely Nepálban, egy távoli buddhista kolostorban található: egy ismeretlen lény skalpja és az egyik keze. Khumjungban, Nepál fővárosától, Katmandutól kb. 130 kilométerre keletre fekvő kis buddhista kolostorban úgy vélik, hogy ez a jeti fejbőre.
 

Sokan úgy gondolják, hogy ez valóban az ismeretlen lény skalpja. Jelenleg a kolostorban élő szerzetesek feladata az őrzése, amit egy üvegezett tárolóban tartanak. - írja az ujvilágtudat


Helyi lakosok leírása szerint készült fantáziakép
Címkék: 

donációVár a Costa del Sol