Leszállt Hawaiion a Solar Impulse 2
Átszelte a Csendes-óceánt, és helyi idő szerint péntek reggel megérkezett Hawaiira a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép, amely leszállás nélkül tette meg több mint nyolcezer kilométeres útját a japán Nagojából az amerikai szigetekre mintegy 120 óra alatt.

 
Földkörüli útján a napelemes repülőgép a Honolulutól 30 kilométerre nyugatra fekvő Kalaeloa repülőtéren landolt. André Borschberg ezzel megdöntötte a leszállás nélküli leghosszabb szóló utazás rekordját - közölték a szervezők. Az előzőt a néhai Steve Fossett amerikai milliomos kalandor tartotta, aki 2006-ban szuperkönnyű sugárhajtású gépével leszállás és üzemanyag-feltöltés nélkül, 76 óra alatt repülte körül a Földet. 

Jógázott és meditált a gépben

A repülőgép - a 62 éves Borschberggel a pilótafülkében - hétfőn indult útnak Japánból, hogy egy hónapi kényszerpihenő után folytassa útját Hawaiira. A 120 órás út közben a pilóta húszperces szüneteket tartott, ez idő alatt jógázott és meditált. Ez volt a világkörüli út legveszélyesebb és legnehezebb szakasza

Az út első szakaszán az óceán északibb vidékein repült a gép, ami azt jelenti, hogy az éjszakák rövidebbek voltak, tehát hamarabb került vissza Solar Impulse az éltető napsütésbe, és az éjszaka felhasznált energiát hamarabb tudták a napkeltével pótolni a 30-20, olykor 10 százalékra lemerült akkumulátorokba. Ugyanakkor a melegebb idő miatt az akkumulátorok teljesítménye is csökkent.

Borschberg rögtön leszállás után megkapta az érkezőknek járó hagyományos virágkoszorút
Leszállás után Broschberg megkapta a hagyományos Hawwaii virágkoszörút

Az utolsó nap kellett egy kemény hidegfrontot legyőzni, de sikerült a felhők fölé emelkedni, miközben azért időnként az igen törékeny géppel olykor komoly turbulenciákat is át kellett vészelni. Nem volt könnyű fenntartani a pilóta repülőképes és cselekvőképes állapotát: a húszperces pihenők ellenére Borschberg az utolsó éjszakára érthető mód kimerült, és a Hawaii előtt 2500 láb magasben elrendelt várakozást is részben azért iktatták a földi repülésvezetők a programba, hogy közben legyen mód a pihenésre és a leszállást viszonylag fitten hajthassa végre a repülőgépet vezető svájci pilóta
Harminc perccel a tervezett földetérés előtt Borschberg kibocsájtotta a futót, ekkorra már a nap is felkelt, úgyhogy Borschberg világosban tudta letenni a gépet. A landolás tökéletesen zajlott.

Következő állomás: Phoenix


A Solar Impulse 2 útvonala

A napelemes gép márciusban indult világkörüli útjára Abu-Dzabiból, és Omán, India, Mianmar, Kína, valamint Japán érintésével érkezett meg Hawaiira. Következő állomása Phoenix lesz, ám az indulás időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

donációVár a Costa del Sol