.

A leghíresebb baszk mesterszakács: David de Jorge
David de Jorge nemrég még Spanyolország legsúlyosabb séfje volt a maga 267 kilójával. Az elismert szakács mára alaposan megkarcsúsodott. Fogyókúrás receptjeiből könyvet írt és Robin Food címmel tévés főzőműsort vezet.
 

Gyermekkora óta főz, kedvencei már kamaszkorában a kulinária nagymesterei voltak, az ő arcképüket ragasztotta az iskolafüzeteire, nem a film- és popsztárokét, mint kortársai. Jelentős fordulatot jelentett az életében, hogy húszévesen megnyerte a Spanyolország legjobb szakácsa versenyt, majd ebből „repetázott” is. A díjjal járó pénzen Franciaországba utazott, hogy Michel Guérardtól és Roger Vergétől lesse el a nouvelle cuisine konyhatitkait. Franciaországból hazatérve még csak 23 éves volt, amikor példaképe/mestere, a hét(!) Michelin-csillagot birtokló Martín Berasategui konyhafőnöknek kérte fel az éttermébe.

A jelenleg 44 éves David de Jorge a Con la cocina no se juega (tartalmi fordítása: a konyhával/főzéssel nem játszunk) című könyve a Gourmand International-tól A világ legjobb könyve 2010 díjat nyerte el.
Játékos kedvét bizonyítja, hogy 2011-ben világrekordot ért el, Bilbaóban megsütötte a világ legnagyobb, 15 négyzetméter felületű és 400 kg súlyú hamburger húspogácsáját.

A sikeres séf azonban legalább annyira szeret enni, mint amennyire főzni. Jó másfél évvel ezelőtt, amikor elérte a 267 kg-ot, nemcsak a tükörbe nézett, hanem Martín Berasategui-vel együtt - akit mára a legjobb barátjának mondhat - egy olyan fogyókúrás recept- és étel összeállítást is kidolgozott, amelyek elkészítése, fogyasztása során a finom falatokról sem kell lemondani.

David elismeri, diétájának első 50 kilogrammjához kellett az orvosi segítség, viszont a „maradék” 80 kilót már az új receptjei szerinti étrendjének köszönheti. Ezeket az ételeket és elkészítésüket adja közre a Berasategui-vel közös szakácskönyve a Más de cien recetas adelgazantes pero sabrosas című. A kötet címe egyébként szó szerinti magyar fordításban is stílusosan hangzik: Több mint száz fogyókúrás recept, de ízletes.

Az országos Telecinco tévécsatorna szeptembertől indított főzős show-jában (hétfőnkét saját fogyókúrás ételeket főz-süt) a műsort mindig úgy kezdi, hogy mérlegre áll, demonstrálva a nézőknek, hű maradt súlycsökkentő programjához. A bermudáját pedig, amit 137 kilóval ezelőtt hordott, be is kereteztette.-írja a hvg.

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja