.

Láma, aki nem akar elporladniA Szibériában található Burját Köztársaságban Itigilov láma földi maradványa, ami annak köszönhetően tett szert világhírnévre, hogy 80 évvel a halála után, bomlás nélkül, rendkívül jól állapotban maradt meg.


Néhányan régóta úgy gondolják, hogy a láma továbbra is életben van egy nirvánaszerű állapotban. Picture: The Siberian Times.
Itigilov láma földi maradványa

A buddhista közösség tagjai úgy gondolják, hogy a láma nem halt meg, hanem egy nirvánaszerű állapotban tartózkodik, teste ezért nem indul bomlásnak. Damba Ayusheew láma, a Tradicionális Buddhista Szangha (Közösség) jelenlegi vezetője bejelentette, hogy az elhunyt láma nyughelyén lévő biztonsági kamara felvétele olyan homályos alakot rögzített, amelyiken a láma szelleme látható.
 

A képen a furcsa, áttetsző szellemalakot látszik egy kanapé mellet.

A felvétel a láma Ivolginsky-i monostorának rezidenciáján készült, amely 23 kilométerre fekszik Ulan-Ude tartományi székhelytől.


A láma nyughelye

 

„Ez nem térfa, ez bizonyosság.” – posztolta. – „Egy alakot látok a felvételen, ahogyan Ön is, s pontosan tudom, hogy senki sem lehetett Itigilov láma Khambo palotájában akkortájt.
„Senkinek semmi keresni valója nem volna ott 20.05.51-kor. A láma teste az emeleten ül a trónusán, míg ez a hely – ahol ez a szellemkép látható – a bejárati ajtónál található.

A kép gyenge minőségű, a monostort vezető láma pedig nem adta ki a videót, de elmondta: „a a testből csak egy villanás látszik a képsorozaton.”„A kép láttán ledöbbentem, bár valahol mélyen hittem egy ilyen eshetőségben, de mégsem voltam felkészülve rá.” – közölte Ayusheev láma.

 

 

Az 1852-ben született Itiligov láma kiemelkedő szerepet játszott a cárpárti Oroszország spirituális életében a bolsevik forradalmat megelőzően.

A láma részt vett a Romanov-ház fennállásának háromszáz éves évfordulójára rendezett ünnepségeken 1913-ban, s felavatta a Gunzechoinei Datsan-t, az első buddhista templomot Szentpéterváron. II. Miklós cár felruházta a Szent Szaniszló Renddel 1917-ben, nem sokkal leköszönése előtt.


Normál esetben Itigilov láma egy speciális üveg szarkofágban ül, amit „palotájának” második emeletén helyeztek el.

A híres láma 1927-ben halt meg, egy évvel azelőtt, hogy a buddhistákat a Szovjetunió elhagyására szólították fel. Végakarata szerint abban a lótuszülésben helyezték a sírba, amiben eltávozott.

Amikor 1955-ben, ezt követően pedig 1973-ban megvizsgálták a maradványait, a szerzeteseket ámulatba ejtette, hogy nem találtak semmilyen oszlásra utaló jelet.

2002 szeptemberében Itigilov testét még egyszer exhumálták Az Oroszországi Tradicionális Buddhista Közösség vezetőinek jelenlétében. Közelebbről is megvizsgálták a szerzetesek és a tudósok, valamint patológusok is. Maradványait „olyan állapotban maradtak meg, mintha csak 36 órája szenderült volna jobb létre”, vagyis rendkívül jó állapotban őrződtek meg az oszlás legkisebb jelei nélkül. Érintetlenek maradtak az izmok, a belső szövetek, a lágy ízületek és a bőr a megfigyelést végzők beszámolói szerint.

Egyesek azt állítják, hogy a lámát sóban tartósították. Mások úgy vélik, hogy csupán hibernált állapotban van, de valójában még mindig él.Itigilov láma a múlt század elején

 


Boldognapot.hu bejegyzése alapján

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol