Lábak nélkül készül megmászni a Mount Everestet egy 70 éves férfiHszia Po-jü már négyszer próbált feljutni a csúcsra, lábait még az első kísérletkor vesztette el. Most újra megpróbálkozik a csúcstámadással.

 


A megmászandó csúcs

Engedélyt kapott a nepáli illetékesektől a Mount Everest megmászására egy 70 éves kínai férfi, akinek mindkét elfagyott lábát amputálták, amikor fel akart jutni korábban a világ legmagasabb csúcsára.

A nepáli felső bíróság egy hónappal ezelőtti döntése óta Hszia Po-jü az első olyan kétszeres végtagamputált, akinek engedélyezték a Mount Everest meghódítását. A testület március 7-én akadályozta meg, hogy életbe lépjen a kormány azon rendelete, amely megtiltotta volna a Mount Everest megmászását vakoknak és olyanoknak, akiknek két végtagjukat amputálták.

Megtiltani embereknek, hogy feljussanak a világ legmagasabb pontjára, sérti a nepáli alkotmány szellemét - indokolta döntését a bíróság néhány héttel a tavaszi mászószezon kezdete előtt.

A katmandui kormány a múlt év végén szigorított a mászóengedélyek kiadásán arra hivatkozva, hogy csökkenteni akarja a baleseteket és haláleseteket a 8848 méter magas hegyen. Hszia már négyszer próbált feljutni a világ legmagasabb csúcsára, mindkét lábát első kísérletekor, 1975-ben veszítette el.

"Legutóbbi, 2016-os próbálkozásakor csak 150 méter választotta el a csúcsra való feljutástól, a kísérletet serpájának megbetegedése miatt kellett feladnia. Reméljük ez alkalommal sikerülni fog" - mondta el a Mingma Gyalje Sherpa, aki a kínai hegymászót vezeti a csúcsra.


Utolsó tábor a csúcs alatt

A Nepál, India és Kína határán fekvő hegyet már több fogyatékossággal élő ember is meghódította. Az első teljesen vak hegymászó az amerikai Erik Weihenmayer volt 2001-ben, míg az első olyan ember, akinek mindkét lábát amputálták, az új-zélandi Mark Inglis 2006-ban.

A Mount Everestet legkevesebb 5300-an - ebből az elmúlt évben 445-en - mászták meg azóta, hogy a feljegyzések szerint elsőként Edmund Hillary és segítője, Tenzing Norgay 1953-ban felért a tetejére. A hegycsúcs megmászására április-májusban a legkedvezőbbek az időjárási feltételek, ilyenkor százak indulnak el a világ legmagasabb pontjára.

MTI.

donációVár a Costa del Sol