.

Különös ez a nagy felhajtás a koronavírus miattHa védekezést nem is a pánikot sikerült magas fokra emelni AndalúziábanJuanma Moreno
 
Csütörtök délután az andalúziai kormány elnöke, Juanma Moreno bejelentette a koronavírus terjedésének meggátolására hozott intézkedéseket.
Két hétre bezárják az oktatási intézményeket, (ovodáktól kezdve az egyetemekig) mozikat, múzeumokat, korlátozzák a nyílvános rendezvényeket és még néhány olyan helyet, ahol sok ember megfordul.
Ennek okán beindult a lakoság körében a felvásárlési láz. Pétek délelőtt szinte megrohamozték az emberek az üzleteket, és mindenki teli bevásárló kocsival állt a pénztárhoz.
Eddig tudtuk, hogy a 8 409 738 fős népességből (2018-as adat) kozel 200 (kettőszáz) fertőzótt van Malagén és környékén. Hogy ez a szám ne emelkedjen hatalmas gazdasági veszteségeket is bevállalt az analúz kormány. A turizmus visszaesése már most negatívan érinti a szállodákat, a vendéglátó helyeket, és minden ölyan települést, aminek a gazdasági pezsgését a turizmus adta.
 

A máskor zsúfolásig teli RIBS étterem most kong az ürességtől Sevillában

Pedig ez a vírus nem is új dolog.
 

Az első koronavírusokat az 1960-as években izolálták. A legelső egy csirkéket fertőző bronchitis-vírus volt majd megfázásban szenvedő betegek orrüregéből izoláltak vírusokat

Wikipédia


A vírusról már hatvan éve tudomásunk van, mágis teljesen váratlanúl érte az országokat ennek ilyen erőteljes felbukkanása. Természetesen azonnal megjelentek az összeesküvés elméletek, miszerint az ismert vírus mutációja emberi beavatkozás következménye.

A WHO március 4-én történt bejelentése szerint a bizonyított koronavírusos betegek esetei alapján, a betegség mintegy 3,4 százaléka végződik halállal, ami magasabb, mint a szezonális influenza 1 százalék korüli halálozási rátája, de jóval alúlmúlja a két éve lezajlott influenza járvány halálozási statisztikáját-

A csupén 1%-os adat úgy jön ki, hogy az influenza szövődményei következtében elhunytakat, statisztikailag nem az influenzához sorolják, hanem az elhunyt már meglévő akut betegségének halálozási statisztikájához. Ez akkor is így történik, ha a halálhoz az influenza adta a végső lökést. Ezért nem pontos az 1%-os adat.
Amerikában a pontos statisztikákon alapuló 2017-18-as influenzajárvány halálozási aránya 8,4% volt. (952 ezer influenzával diagnosztizált, kórházban kezelt beteg közül 80 ezer halt meg.)

Spanyolországban is tejed a járvány. A halálozási arány: 2,8 %.  A vírus főleg az időseket gondozó otthonokból szedte áldozatait.
 

A fertőzöttség  keresése az országhatárnál lázméréssel kezdődik

Annak ellenére, hogy egy komolyabb influenza járványnak sokkal nagyobb a halálozási aránya, most mégis a koronavírus lett a legveszélyesebb fertőző betegségként elkönyvelve.
Olaszországban karanténba tették a falvakat, városokat, csak megfelelő indokkal lehet azokat elhagyni, Magyarországon egészségügyi vészhelyzetet hirdettek, Spanyolországban bezárták az iskolákat, egyetemeket, egyéb oktatási központokat.
A média lassan már óránként közöl híreket a fertőzöttek számáról, ezzel kellő félelmet ültetve a lakoságban.

Vajon mi indokolja ezt nagy felhajtást a koronavírus körül, amikor a súlyosabb következményekkel járó, két évvel korábbi influenza járványról sokan azt sem tudjék, hogy létezett is.
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol