.

A kőszáli kecskék hihetetlen képességeiA kőszáli kecskék (cupra ibex) a magas  hegyeket lakják, ahol csupán kevés emlős állat tud megélni.  Csak a leghidegebb téli időszakokban ereszkednek le valamivel mélyebben fekvő vidékekre.
 

A kőszáli kecskék félelmetes magabiztossággal mozognak a legszédítőbb szirtek között. Speciális, szétnyíló patáik megtapadnak a legkisebb sziklapárkányon is, ahonnan izmos hátsó lábaikkal öles ugrásokkal rúgják tovább magukat.

Látványos szarvakkal a bakok rendelkeznek, a nőstényeknek mindössze apró, sarló alakú szarva van. A kõszáli kecske jellemzően nyájban él, bár magányosan kóboroló példányokkal is lehet olykor találkozni. A fiatal hímek egy nyájban élnek a nőstényekkel és a gidákkal, a felnőtt bakok pedig egymással. Párzás idején a nyájak találkoznak, keverednek, a domináns bakok pedig félelmetes csatákat vívnak.

 
A többi növényevőhöz hasonlóan a kecskéknek valamilyen módon pótolniuk kell a sót és egyéb alapvető ásványi anyagokat, amikhez a fűből nem jutnak hozzá. Így természetes lelőhelyek után kutatnak, főleg nyáron, amikor a szervezetük a legjobban igényli ezeket. Ebben az időszakban megfigyelhetők, amint sziklás felületeket nyalogatnak, így jutva hozzá az arra kicsapódott sóhoz.
 

A gátak nagyon értékes só és ásványi anyag lelőhelyek. A gátfalak betonból készülnek, aminek a kezelési eljárása folyamán egy kalcium-alumínium tartalmú ásvány, az úgynevezett ettringit jön létre. A gátfal betonjának húsz százaléka ebből az anyagból áll.
 

Kizárólag a kőszáli kecskék képesek hozzáférni ehhez a tápanyagforráshoz. Mivel kiválóan másznak, fölkapaszkodnak a meredek, szinte függőleges gátfalon a téglák kiszögelléseit használva, hogy lenyalogassák az ettringitet a falfelületről. Hihetetlen magasságokba képesek fölkapaszkodni hasított patáik segítségével.
 
Az észak-olaszországi Cingino gát az egyik, de nem az egyetlen ilyen hely, ahol megfigyelhetők a kecskék gravitációt meghazudtoló mutatványai. Ez a viselkedésforma szintén észlelhető a lombardiai Barbellino gáton, valamint a Lago della Rossa gáton a Piemonte tartománybeli Valli di Lanzioban.
 

Az alábbi látványos videó bemutatja az artista mutatványnak is beillő gátfalmászást.
 
<iframe width="620" height="349" src="https://www.youtube.com/embed/RG9TMn1FJzc" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol