.

Konzervatív és nacionalista sikerek az észak-spanyolországi regionális választásokonRegionális parlamenti választásokat tartottak vasárnap Spanyolországban. Baszkföldön a nacionalisták, míg Galíciában a konzervatív Néppárt nyerte a voksolást.


Galicia                                                                                   Baszkföld
Parlamenti helyek eloszlása a két északi tartományban

A galíciai regionális televízió (TVG) adatai szerint a leadott szavazatok alapján a konzervatívok megőrizték abszolút többségüket a galíciai parlamentben. A 75 fős törvényhozásban 38-41 mandátumra számíthatnak, így várhatóan Alberto Núnez Feijóo, néppárti politikus maradhat majd Galícia elnöke.

Az ETB baszk közszolgálati televízió exit pollja szerint az autonóm közösséget eddig is irányító PNV 27-30 képviselőjét juttatták be a szavazók a baszk parlamentbe, amelynek szintén 75 tagja van. Így a baszk nacionalistáknak megállapodást kell kötniük más párttal vagy pártokkal, hogy megalakíthassák a helyi kormányt Ínigo Urkullu jelenlegi elnök irányításával.

Galíciában 2,7 millió, Baszkföldön 1,7 millió választásra jogosult voksolhatott.

A helyhatósági választások eredménye jelentős befolyással lehet az ország belpolitikájára is, amelyet immár 305 napja jellemez patthelyzet. Spanyolországot lassan egy éve egy korlátozott jogkörrel rendelkező, ügyvezető kormány irányítja. A pártok azt remélik, hogy a mostani eredmények nyomán kialakuló helyi erőviszonyok és esetleges alkuk akár az országos helyzetre is megoldást kínálhatnak.

Spanyolországban legutóbb júniusban rendeztek parlamenti választásokat, mert a politikai pártok a tavaly decemberi választások után nem voltak képesek kormányt alakítani. A helyzet azonban a júniusi voksolások után sem változott.

Amennyiben október végéig nem alakul új kormány, a dél-európai országban még az idén sor kerülhet újabb választásokra.

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja