.

A koleszterin kockázatával is becsaptak minketBrogan, K. és Ji, S.:
A koleszterin-buborék végleg kipukkad

Fordította: Czárán Judit

Eredeti cikk: Dr. Kelly Brogan; Sayer Ji: Cracking the Cholesterol Myth: How Statins Harm The Body and Mind.

Újabb tanulmány látott napvilágot arról, miszerint a koleszterin ellen vívott vegyi háborút statisztikai csalásokkal igazolják. A szakirodalom a koleszterincsökkentőben alkalmazott sztatinok több mint 300 káros mellékhatásáról számol be. Eközben egyre csak szélesítik azon személyek körét, akiknek megelőzésképpen már egészségesen is ajánlják a koleszterincsökkentőket.

Jobb félni, mint megijedni, ugye? Erre a logikára épít a gyógyszeripar, ezzel mérgezi a lelkünket. Talán az Ön édesanyjának, édesapjának, bátyjának vagy barátjának is javasolták már, hogy szedjen valamilyen koleszterincsökkentő szert, hogy bebiztosítsa magát a hirtelen szívhalál ellen. És valóban, az új irányelvek tovább bővítették a potenciális sztatin-szedők körét, ezért egyre több embernek ír fel orvosa a koleszterincsökkentőt.

Az orvosi szakirodalomban gyakran élnek azzal a trükkel, hogy a "relatív kockázatcsökkentést" próbálják népszerűsíteni, amely egy gyógyszer hatását jelentősnek tünteti fel akkor is, ha az abszolút kockázatcsökkenés valójában jelentéktelen. Esetünkben arról van szó, hogy ha 100 sztatinnal kezelt betegből egynél hasznosnak bizonyul a gyógyszerszedés, és 2% helyett 1% kap szívinfarktust, akkor azt 50%-os kockázat csökkenésnek tekintik, ami valójában csak 1%-os kockázatcsökkenés. (Ez a statisztika művészete)

A sztatinok káros hatását viszont rengeteg vizsgálat bizonyítja

  • izomkárosodás (80 vizsgálat igazolja)
  • idegrendszeri károsodás (54 vizsgálat igazolja)
  • májkárosodás (32 vizsgálat igazolja)
  • endokrin zavarok (16 vizsgálat igazolja)
  • rákkeltő hatás (9 vizsgálat igazolja)
  • cukorbetegségre való hajlam fokozása (8 vizsgálat igazolja)
  • kardiovaszkuláris problémák (15 vizsgálat igazolja)
  • születési rendellenességek (11 vizsgálat igazolja)

Diamond és Ravnskov átfogó tanulmányukban rámutatnak, hogy az esetek 90%-ában nincs meggyőző javallat a koleszterincsökkentő szereknek a szedésére, és teljes áttekintést adnak azok imént említett mellékhatásairól. Ezt mondják:

"Tanulmányunkkal arra kívántuk felhívni a figyelmet, hogy a koleszterin elleni háborút olyan prókátorok vívják, akik hamis statisztikai adatokkal azt a látszatot próbálják kelteni, mintha a sztatinok csodaszerek lennének, holott azok káros mellékhatásai bőven kiegyenlítik a bizonyított hasznukat."


Cikkükben hosszasan kifejtik a koleszterincsökkentők káros hatásait az izomfájdalmaktól a rákig.  Mellékesen megjegyzik, hogy a rákelőfordulás és a rákhalálozás statisztikailag szignifikáns növekedést mutat a koleszterincsökkentőket szedők körében.

Hogy milyen hatalommal bír a gyógyszeripar az orvosszakmai szervezetek felett, azt jól jelzi a következő adat:  American College of Cardiology és az American Heart Association 2013-ban a népesség 37,5%-a helyett már a népesség 48%-nál tartotta ajánlatosnak a koleszterincsökkentő gyógyszerek szedését. Ezt a 10%-os emelkedést "megelőzés és kockázat csökkentés" címén javasolják az általuk veszélyeztetettnek számító de jelenleg  egészséges népességben. Ez a célcsoport Amerikában 10 millió embert foglal magában.

Cikkük lezárásént ajánlják, ha legközelebb Önnek az orvos koleszterincsökkentő szert akar felírni, akkor nyugodtan mondja meg neki, hogy inkább vállalja az 1% infarktus kockázatot, minthogy rákot, cukorbetegséget, myopátiát vagy valamilyen pszichiátriai betegséget kapjon. És aztán menjen haza, és készítsen magának három tojásból rántottát. A sárgájából is!

Forrás: tények-tévhitek

 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja