.

Kilenc ősi szanszkrit nyelven írt bölcsességAz ősi Indiában élő népek rengeteg tudást, leírást hagyományoztak az utókorra.  Ezeket a leírásokat, legnagyobb részt szanszkrit nyelven írták,A szanszkrit nyelv végig kiséri India eddig megismert történelmét, de úgy is lehet fogalmazni, hogy az ősi India történelme ezen a  nyelven íródott szövegek által vált ismertté. Ezt a nyelvet már ötezer éve használják, és ez volt az összekötő kapocs a különböző nyelvjárásokat beszélő népek között. Olyasmi szerepet töltött be Indiában, mint az európai civilzációban a latin nyelv.

A régi szövegek sok érdekességet, bölcsességet rejtenek. Az egyik ilyen érdekesség, miszerint egy Aryabhatta nevű csillagász i.sz. 499-ben felállította a napközpontú univerzum modelljét, amire Kopernikusz csak 1543-ban jött rá.
Egy másik, angol nyelvre lefordított szöveg szerint életünket kilenc főszabály határozza meg. Ezekkel ma is érdemes tisztában lenni, ha el akarjuk kerülni életünk zsákutcáit.
 

 

Erre tanít az ősi szöveg:

 1. Egy testet kapunk.

  Szerethetjük, vagy gyűlölhetjük, ebben az életben lelkünkhöz ez a test tartozik.
   

 2. Leckéket fogunk elsajátítani.

  Születésunkkor beiratkozunk az életnek nevezett iskolába, ahol minden nap újabb leckéket kapunk.
   

 3. Nincsenek hibák, csak tanulságok.

  Tapasztalatainkon keresztül tanulunk az élet iskolájában. A sikertelen dolgok sem hibák, hanem tanulságok, hogy azt a dolgot másként kell csinálni.
   

 4. Egy lecke addig ismétlődik, amíg meg nem tanuljuk.

  A leckék addig jelennek meg életünkben, míg a bennük lévő feladatot meg nem oldjuk. Ezután kapjuk meg a következő megoldandó feladatot.
   

 5. A tanulságok elsajátítása véget nem érő folyamat.

  Az élet minden perce tanít valamire. Amíg életben vagy addig az a feladatod, hogy levond minden megélt nap tanulságát. 
   

 6. „Ott” nem jobb, mint az „itt”.

  Nagyot tévedsz, ha azt hiszed "ott" jobb, mint "itt". Ha "ott" vagy akkor az "itt"-re vágyakozol, ha pedig "itt" vagy akkor az "ott"-ra. Feladatainkat "itt" és "ott" is nekünk kell megoldani, ezt senki nem fogja helyettünk megtenni
   

 7. A többi ember nem más, mint saját tükrünk.

  Amit nem szeretünk magunkban azt nem szeretjük másban, amit viszont szeretünk magunkban az tetszik másokban is. Érzéseink tükrözik vissza saját magunk lényét, saját magunk belső megítélését.
   

 8. Tőled függ, mit hozol ki az életedből.

  Mindennel rendelkezel, amire szükséged van, de rajtad múlik mihez kezdesz vele.
   

 9. A válaszokat önmagadban találod.

  Az élet által feladott kérdésekre a válaszokat nem egy külső megmondó embernél, hanem saját magunkban találjuk, csak figyelni kell a belső megérzéseinkre.

 
Ezen a bölcsességek igazságát, a világ több kultúrájában is felismerték. 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja