.

Kikutatták: az anyatej a legjobb a babáknak a szoptatás meg a mamáknak
20 évnyi kutakodás után "brit tudósok" megállapították: A babának és a mamának is a legjobb a szoptatás.

A tudósok 13 998, az 1990-es évek elején történt nagy-britanniai szülés adatait elemezték. Kutatásuk eredményei a Maternal and Child Health című szaklap friss számában jelentek meg.

Az anyai depressziót megmérték a babák nyolchetes, nyolc, 21 és 33 hónapos korában. Figyelembe vették a betegségre való anyai hajlamot is: a várandósság alatt kétszer vizsgálták, depressziós-e a kismama.

Azt fedezték fel, hogy a szoptatást választó anyák körülbelül 50 százalékkal kisebb eséllyel lettek depressziósak, mint a nem szoptatók. A kutatók szerint a szoptatás és a depresszió közötti összefüggés a babák nyolchetes korában volt a leghangsúlyosabb.

"Tudományos bizonyítékok sokasága támasztja alá, mennyire előnyös a babák testi és mentális fejlődése szempontjából az anyatejes táplálás. Kutatásunk arra mutat rá, az anya mentális állapotát is kedvezően befolyásolja" - magyarázta Maria Iacovou, a Cambridge Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.


Hozzátette: az anya mentális egészsége valószínűleg a babára is jó hatással van, mivel korábban kimutatták, a gyermekágyi depresszió sok szempontból károsan befolyásolja a csecsemő fejlődését. - írja az infomed.hu

Erről a hosszadalmas kutatásról jut eszembe ez a vicc:

"Géza! Voltam a jósnőnél és azt mondta, te már nem szeretsz."
"Minek kellett ezért azt a sok pénzt kidobni, én ingyen is megmondtam volna."

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja