.

Keukenhofi tulipánokB e k ö sz ö n t ő,  t a v a sz k ö sz ö n t ő.

 

 

Megtisztelő felkérést kaptam, hogy utazásaim és városélményeim
lenyomatát osszam meg olykor, a szépséges spanyol tájakon tartózkodó
honfitársaimmal is, ahol tán a magyar szó mostanában ritkább vendég…

 

Ennek kapcsán természetes elgondolásom az volt,
hogy ezek az írások leginkább szűkebb környezetemről, Budapestről esetleg Magyarországról kell hogy szóljanak. Hiszen aki mondjuk Andalúziából
tekint erre, talán jóleső melegséggel tölti el a távoli otthon képe…

...mint ahogy én égő vággyal és nosztalgiával tekintek abba az irányba.

Mégis beköszöntőként talán ünnepélyesebb egy színes, illatos csokor átnyújtása, melynek feledhetetlen emlékét Hollandiából, a keukenhofi park meglátogatásakor gyűjtöttem egybe két tavasszal korábban, egy eufórikus út élményeként.

 Keukenhofot hívják Európa virágos kertjének is, és én úgy vágytam ide, ahogy az arabok zarándokolnak Mekkába. S az álom megvalósult, s szebbnek bizonyult mint a gyenge képzelet lefesteni tudta.

A kiállítás minden évben tavasszal mintegy 2 hónapon át tart nyitva, hogy ez alatt az időszak alatt - bármi hosszúra nyúlna is a tél, vagy bármilyen korán kezdődne is a tavasz – mód nyíljon Hollandia legfőbb művészetének, a virágkertészetének a bemutatására, melynek középpontjában  a gumósok királya: a tulipán áll.

2013-ban pl. a park március 21.- május 20.-a között várja a látogatóit, hogy elkápráztathassa az idelátogatót a változatos tematikájú kiállításával, a hétről-hétre, a nyílásrendjük szerint változó virágtengerrel.

A kiállítás ugyanis egy 32 hektáros területen, Lisse körül terül el. Ez a vidék a központja a hagymás virágok (Bollenstreek) régiójának, amely leírható a Leiden-Hága-Haarlem háromszög által közrefogott területtel. Lissével szomszédos Aarlsmeerben zajlanak a világ legnagyobb virág árverései, mint ahogy Hollandia adja a hagymás virágok termelésének 70 %-át az egész világon.

 

Hollandiában a virágtermesztésnek régi hagyományai vannak.
Az első tulipánhagymák Törökországon keresztül jutnak 1554-
ben a Bécsi udvarba, onnan a kor híres botanikusához
Clusiushoz Leidenbe.

 

A XVII. században valóságos tulipán-láz fogja el a
kontinenst. Ügyes kereskedők hirtelen mesés nagyságú
pénzekre tettek szert általa - mások megszállottságukban teljes
vagyonukat fektették egy-egy különleges példány megszerzésébe.

 

Keukenhof egy ilyen történelmi múltú kastély kertje, pontosabban
konyha- (Keuke, Küche) kertje helyét őrzi, ahol Jacoba van Beieren (Bajor Jacoba) grófnő birtoka volt.

A fiatalon (élt: 1401-1436 között) tuberkolózisban elhalt igen kalandos életű (négyszer házasodott, közben börtönbe kerül, Angliába menekül) Holland, Zeeland és Henegouwen régensnőjének emlékét idézik a bejáratnál a látogatót üdvözlő, korhű viseletbe öltözött hölgyek.

 

A kertészeti seregszemlét 1949 óta rendezik meg, s az akkori 200 ezer látogatóról azóta 800 ezer fölé nőtt az évente a világ minden tájáról idesereglők száma

A különleges, előnevelt hagymás virágokat azok a holland kertészetek (90 körül) szállítják, akik mindenkor is élvonalát jelentették ezen csodás virágok nemesítésének, fajta és színválasztékának. A gondozott virágágyásokat elárasztják a tulipán különlegességeken túl a nárciszok, jácintok, krókuszok, fürtös gyöngyikék, liliomok, egyéb egynyári növények.

A terület parkja egyéb díszparki élményeket is nyújt, s ötletekkel szolgál az egyéni, kiskertek kialakításához is, és a továbbiakban szabadtéri művészeti tárgyak és 3 hatalmas pavilon ill. üvegház teljesíti ki a virágos élményeinket. S mivel Hollandiában vagyunk, természetesen van itt szélmalom is, s a szélmalom forgó lapátjaira snájdig holland legény ügyel. S alatta nyerjük az első átfogó élményt a vonalkód szerűen futó virágból képzett csíkokról.


 

 

Az ember folyamatosan azt hiszi, hogy ennyi
 

szépség már nincs is, ez tovább nem fokozható,
 

ám a park minden lépésednél rácáfol erre.
 

Mikor már azt hiszed telítődtél, újra-meg újra akad
 

valami elbűvölő, fölrázó látvány. Engem például
 

teljesen megfogtak a hatalmas díszedényekben,
 

hihetetlen hosszú szárakon egyenesen álló
 

porcelán rózsaszín tulipán kompozíciók.

 

Fényképeztem én minden szögből, minden variációban, nagy csoportban és egyesével a csodát, ami elkápráztat s eszed veszi. A szépség orgiája, látod is, de mégsem hiszed - mondjam még? Beszéljenek a képeim helyettem, csekélyke illusztrációjaként annak a grandiózus kiállításnak, melynek Keukenhof a neve.

S amikor elhagytuk a kiállítást mindezt megkoronázandó, hömpölygő tulipánmezők színes sávjai kísértek az út mentén.

Ez már kétségtelenül az igazi, nem csak a kiállítás kedvéért berendezett táj volt! Egyszerűen letaglózó.

A boldogság netovábbja, tulipán –tulipán, amerre a szem ellát. A nem tulipán színek általában jácintból álltak, annak viszont olyan mindent betöltő illata volt, hogy belebódulsz a szabad ég alatt is. El tudják/tudjátok képzelni mit tesz az ki illatban? Szerintem nem. Kiszállsz az autóból és elbódulsz. És nem múlik el az illat – valószínűleg olyan erős - és te szeretnéd, mint a teve, magadba szívni, és egy életre elraktározni.

 

 


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol