.

Kétséges a globális felmelegedés
A globális felmelegedés már-már dogma a tudományos életben, de mégis egyre többen vonják kétségbe ennek valóságát.


Időről időre megjelenik egy egy cikk, vagy előadás, miszerint nincs globális felmelegedés, hanem csak a történelem folyamán rendszeresen megfigyelhető időszakos hőmérséklet ingadozás részesei vagyunk.
A lgfrissebb kétségekről Valerij Lukin tájékoztatott egy szentpétervári sajtókonferencián. Itt az Orosz Antarktiszi Expedició vezetője ismertette az expedíció megfigyeléseit.

Hatalmas mennyiségű adatot kapunk kutatóhajóktól és öt speciális állomástól. Ezen adadok összegzése, a jégállapot változásainak elemzése az éghajlatváltozás ciklikus jellegéről tanúskodik, nem pedig a globális felmelegedésről, mint egy tartós tendenciártól - ismertette megállapításait.

Véleményét Lukin azzal támasztotta alá, hogy az orosz Novolazarevszkaja állomás térségében példátlan nehéz jégállapot alakult ki. Az idén ott 18 km-re a parttól mozdulatlan, 2-3 méter vastag jégmezők képződtek, míg a korábbi években a hajók tiszta vizen közeledtek az állomáshoz.
Lukin emlékeztetett az északkeleti tengeri átjáró kutatásának történetére is.

1932-ben ezt az utat egyedül, jégtörő támogatása nélkül tette meg a Szibirjakov nevű hajó, 1933-ban a Cseljuszkin jégtörő csak a Bering-szorostól15 km-re találkozott jégakadállyal. És az ezt megelőző időszakban, a XX. század elején csak jégtörőhajók végezhettek vízrajzi felméréseket ezen a területen. És később is, több évtizeden keresztül ezen az útvonalon csak jégtörőhajók közlekedhettek. Most az északkeleti tengeri átjáró újra hajózhatóvá válik.

Meglátása szerint ez a jelenség is az időjárás ciklikusságát bizonyítja. Véleményét összefoglalva, nem beszélhetünk globális felmelegedésről, hanem csak a Föld időjárásának cilklikus változásairól.

Forrásanyag: http://hungarian.ruvr.ru/2014_06_13/Nem-eros-tik-meg-a-globalis-felmelegedesi-hipotezist-9640/

 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja