.

Két nap múlva Valentin napFebruár 14. Valentin nap, amikor a szerelmesek  egymás iránti szeretetük jeléül egy szál virággal, egy üdvözlő képeslappal köszöntik egymást.Vajon honnan ered ez a szokás?

Korunkban Szent Bálint napját főleg az angolszász országokban ünneplik, melynek angol neve Valentine's Day. Onnan terjedt el ez a kedves szokás, és ma már az egész világon megemlékeznek róla.

Február 14. ma nem tartozik a hivatalos ünnepnapok körébe, de nem mindig volt ez így.  Eredete a távoli múltba, pontosabban a római birodalom idejébe nyúlik vissza. II.Claudius császár (i.sz. 268-270) úgy gondolta, a családos katona nem jó katona, mert az esze a családjánál és nem harcmezőn jár. Haza vágyik a távoli küldetésekből, és ez nem tesz jót harci szellemének.
A császár a problémát egy rendelettel oldotta meg. Megtiltotta, hogy a katonakorú férfiak házasságot kössenek. Ezt a Rómához közeli városban tevékenykedő Valentin (Bálint) püspök figyelmen kívül hagyta és titokban továbbra is esketett.
A titkok már akkor sem tartottak örökké, és engedetlensége az életébe került. A legenda szerint a börtönben csodát tett és visszaadta a börtönőr vak lányának látását. Kivégzése előtti napon levelet írt a lánynak, melyben így búcsúzott: A te Valentinod.
489-ben Gelasius pápát bosszantotta, hogy a régi pogány ünnepek még mindig elevenen élnek a nép körében. Február közepére esett Lupecalia ünnepe, amikor a természet tavaszi megújulása ürügyén a régi szokások szerint buja ünnepségeket rendeztek.  Ez nem fért a szigorú erkölcsű pápa értékrendjébe, ezért lenyúlta az ünnepet.
Elővette a kereszténység korábbi idejéből Valentin püspök történetét, aki valamikor 270 körül halt mártírhalált. Halálát február 14-re dátumozta és kihirdette, ez a nap ezután egyházi ünnep.
A rendelet ide, rendelet oda, ez a nap megörökölte a régi pogány ünnep szellemiségét, melyben a szerelem előkelő helyet foglalt el.

A 14. században Angliában vált népszerűvé a Valentin-nap, méghozzá Geoffrey Chaucer angol költőnek a Madarak parlamentje (Parliament of Fowls) című költeménye kapcsán. Ez a vers az 1383-ban, a II. Richárd király udvarában megtartott ünnepségre készült. A vers arról szól, hogyan gyülekeznek a madarak épp ezen a napon Triász, a természet istennője köré, hogy így mindegyikük társra találjon.

A 17. században terjedt el a virágcsokrok ajándékozása. Ez Samuel Pepys költő feleségéhez, Elizabeth Pepyshez kötődik. Ő ugyanis, férjének Valentin-napi szerelmes versére egy virágcsokorral válaszolt. Ezt a gesztust átvették később az angol nemesi társaságok is.

A Valentin-nap hagyománya az angol kivándorlóknak köszönhetően jutott el Amerikába. A második világháború alatt pedig amerikai katonák hozták vissza és terjesztették Európában. A szerelmes üzenetek és virágcsokrok mellett megjelentek másféle, kreatívabb ajándékok is. Még ma is a legnépszerűbbek a bonbonok és a virágcsokrok

Ez a nap nem az ajándékokról hanem hanem elsősorban a szerelmesek egymás iránti szeretetének kimutatásáról szól. Az utóbbi évtizedekben azonban tovább fejlődött az ünnep. Most már a gyerekek szüleiknek, kedves barátaiknak is küldenek Valentin napi üdvözletet.

Tehát ne felejtsük: Február 14- Valentin nap.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol