.

Katasztrófa fenyeget, pusztulnak a rovarokHamarosan nem lesz, ami beporozza a virágokat

Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, madaraké vagy a hüllőké: a rovarfajok 40 százaléka kihalhat a következő évtizedekben, a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik - írta a BBC hírportálja.

 

Dupla haszon: mézet gyüjt a méh és közben beporozza a növényeket

A rovarpusztulást általában az intenzív mezőgazdasági termelés, a növényvédő szerek és a klímaváltozás okozza. A rovarok teszik ki a földön élő élőlények többségét, létük fontos több más faj számára: táplálékul szolgálnak madaraknak, denevéreknek és más apró emlősöknek. A világ haszonnövényeinek mintegy 75 százalékát a rovarok porozzák be.

A Biological Conservation című szaklapban megjelent tanulmány készítői 73 korábbi kutatást vizsgáltak át, melyek az elmúlt 13 évben jelentek meg szerte a világon.

Az eredmények alapján a rovarfajok 40 százaléka kihalhat a következő évtizedekben.

 
A termesztett kultúrfajok és a vadon élő növények jelentős része nem teremhet különböző méhfajok nélkül

"A fő ok az életterük elvesztése a mezőgazdaság, az urbanizáció és az erdőirtás miatt" - mondta Francisco Sánchez-Bayo, a Sydney-i Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

"Nagy szerepet játszik ezenkívül a talajjavító és a növényvédő szerek használata és a vegyi szennyezés. Emellett biológiai eredetű veszélyek, az invazív fajok és a kórokozók is pusztítják a rovarokat. A negyedik fő ok a klímaváltozás, kiváltképp a trópusi területeken" - fejtette ki a kutató.

Házi méh

"Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy bolygónk ökológiája összeomlik, sürgős és globális intézkedésekre van szükség ezeknek a borzasztó folyamatoknak a megfékezéséhez és visszafordításához" - fogalmazott Matt Shardlow, a brit Buglife rovarvédő szervezet tagja.

A tudósok meg vannak győződve arról, hogy a rovarpusztulás hatással lesz a táplálékláncra. Mivel számos madár-, hüllő- és halfaj számára a rovarok jelentik a fő táplálékot, ezek a fajok veszélyben lesznek.

"Ha kihalnak a méhek, négy éven belül kiihal az emberiség" - tartja az Einsteinek tulajdonított mondás.

Dave Goulson, a Sussexi Egyetem tudósa szerint azonban vannak erős, jól alkalmazkodó fajok, többek közt a házilégy és a csótány, melyek kényelmesen megélnek az ember alkotta környezetben, és ellenállnak a rovarirtóknak is.

Talán tenni kéne valamit, hogy a jövőben a házilégyen és a csótányon kívűl más fajnak is legyen esélye

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja