.

Jumbo-kényszerleszállás Gatwicken
Az egyik főfutó nem jött ki, a másik három bírta a terhelést. Szerencsére a hatalmas gépet bőven ellátták kerekekkel...


Jól látszik, hogy jobb oldali szárny alól hiányzik a futómű

„Nem standard” leszállást hajtott végre két alacsony áthúzás és hosszú légtérbeli várakozás után a Virgin Atlantic egyik gépe. A Boeing 747-400-as Gatwick-Las Vegas járatát indult teljesíteni, de gond akadt a futóművel amit a gép műszerei jeleztek a pilótának.

Mint a világhálóra felkerült fotókon is látható, a gép négy főfutójának egyike, a jobb szárnytőnél, nem jött ki. A nyitva maradt futóakna-ajtók arról árulkodnak, hogy a pilóták a futóműhöz a vészkibocsájtó rendszert kellett, hogy használják.

De az is eléggé jól látszik a fotókon, hogy a 747-es leszállásakor az orrfutón kívűl, három futózsámolyon négy-négy keréken oszlott el a gép súlya. A kerozin egy részének kifogyasztása mellett tehát a másik három zsámoly összesen 12 kereke is elég volt ahhoz, hogy elbírja a földet éréskor fellépő terhelést.

A gép két alacsony áthúzást hajtott végre Gatwick fölött illetve Dél-Anglia légterében fogyasztotta a nem kevés üzemanyagot, míg végül rengeteg mentő és tűzoltó jelenlétében, háromórányi repülés után tökéletesen leszállt, anélkül, hogy bármiféle sürgősségi beavatkozásra szükség lett volna.

Így zajlott a repülés a Flightradar24 szerint
A gép útja a leszállás előtt

A légitársaság szerint a gép leszállására az induló reptéren „elővigyázatossági okokból” volt csak szükség, az utasokat másik gép szállítja Las Vegasba.


Ennyi kerék kellett volna a biztonságos leszálláshoz


Forrás: IHO

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja