.

A jobb sorsra érdemes Bannerman kastély története
A Pollepel-sziget New Yorktól 80 km-re északra található, a Hudson folyó keleti partján. A múlt század elején itt épült fel a Bannerman-kastély, ami egykor a sziget dísze volt, de jelenleg romosan, elhagyatva áll.


Ennek a 6,5 hektáros sziklás szigetnek elnevezáse holland eredetű, miszerint egy Polly Pell nevű lány a háborús időkben a szigeten rekedt ami úgy megtetszett neki, hogy évekig ott is maradt.

South-View-Ruins-of-Bannermans-Castle.jpg
A kastély mai állapota

A kis sziget már az amerikai függetlenségi háborúban is fontos szerepet játszott: Amerikaiak több brit hajót is elsüllyesztettek itt, közülük néhány még mindig a folyó fenekén nyugszik. A háború után George Washington, szóbeli visszaemlékezések szerint, katonai börtönnek használta a szigetet, de erre nincs írásos bizonyíték.

A kastély Francis Bannermanról kapta a nevét, aki egy skót származású amerikai fegyverkereskedő volt. Megvásárolta a hadsereg által leselejtezett fegyvereket és ezeket adta tovább. Ebből gyűjtögette vagyonát. Hatalmas fegyverkészlet felett rendelkezett, ami már nem fért el new yorki raktárában. Új telephelynek kinézte a viszonylag közeli, vizen szállítóhajókkal is jól megközelíhető Pollepel szigetet és 1901-ben megvásárolta. 1902-ben meg is kezdődött a ” The Bannerman Arsenal” építése.

Ide építette fel hadianyag raktárát. Mivel ekkora érték jó, ha a szeme előtt van, gondolta, a raktár mellé saját magának is épített egy kastélyt.

1905..png
Először a raktárépület készült el.
 

1386808244-UID_68_Vintage Bannerman Castle.jpg
1915-ben már állt a kastély.

Bannerman tervezte a szigeten lévő összes ingatlant, aminek saját maga vezette az építését. Míg ő az építkezéssel volt elfoglalva, addig Mrs. Bannerman virágokkal és fákkal szépítette az utat és a kertet. A fák közül még ma is sok látható. A hatalmas „Bannerman Island Arsenal” reklámfelirat a kastély oldalán szintén megmaradt az utókornak.

July 4, 1961.png
Az 50-es években már nagyon kevesen éltek a szigeten.


A sziget életében a legnagyobb fordulat akkor történt, amikor Bannerman 1918-ban meghalt. Ezután sorozatos balsors sújtotta az ott élő, ott dolgozó közösséget.

storm_king_and_pollepel.jpg

A Pollepel sziget

1920-ban rejtélyes körülmények között felrobbant több mázsa lőpor, megsemmisítve az épületek egy részét. A Bannerman család tagjai azonban egészen a 30-as évekig a kastélyban maradtak.

1950-ben a sziget ellátását végző teherhajó összeütközött egy személyhajóval, és elsűlyedt. A fontos szállítások megritkulása nem könnyítette meg az ott dolgozó munkások életét, akik azért továbbra is végezték munkájukat. 1957-ben az utolsó ott dolgozó munkás is elhagyta a szigetet, ami ekkortól kezdve ténylegesen lakatlanná vált.

A sziget a következő három évtizedben – annak ellenére, hogy 1967-ben megvette az állam, – üresen maradt.

1969-ben egy vihar következtében villám csapott a kastélyba és széterjedő tűzben, a többi épület jelentős hányada leégett, megsemmisült.

bannermanenlg.jpg

A lángoló kastély egy korabeli képen

Ekkortól kezdve jelentek meg a szigeten a vandálok és a fosztogatók, akik semmit nem kímélve zúztak és romboltak, vitték magukkal azt, ami megmaradt és értékesnek számított.

 A ’90-es évektől kezdve a ”Bannerman Castle Trust” nevű szervezet vállalta, hogy rendbe teszi a területet, és stabilizálja a még megmaradt ingatlanokat, hogy megnyithassa a turisták előtt ezt a világon egyedülálló kis szigetet, ennek ellenére 2009 decemberében az elhanyagolt kastély egy része összeomlott.
 

2.jpg
2009 után az összedőlés határán

Manapság a ”Castle Trust” szervezésében, gyalogtúrák keretében lehet bejárni a szigetet.

 

Elszomorító látvány a kastély jelenkori állapota


bannerman_arsenal_north.jpg

bannerman-island-night-photography-workshop.jpg

Bannerman-Castle-train-in-background.jpg


A cikk Hajner Gyula írásának feldolgozásával készült

 

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol