.

A jelenlegi pénzügyi rendszer egy hatalmas átverés 

Ha az emberek átlátnák pénzügyi rendszerünket még a holnapi nap előtt kitörne a forradalom

Henry Ford 1922


Úgy néz ki eljutottunk arra a szintre, amikor már mindent le lehet tolni az emberek torkán. Időnként van egy kis zúgolódás, méltatlankodás, de a világra ráerőltetet pénzügyi rendszer minden nagyobb megrázkodtatás nélkül megy tovább.
A nyugati társadalmakban élő emberek legtöbbjének van valamilyen hitele. (lakás, autó, áruhitel) Az emberek természetesnek veszik, hogy mindezért kamatos kamatot fizetnek, aminek eredményeként a felvett kölcsön többszörösét fizetik vissza a banknak, és arról fogalmuk sincs, hogy a banknak ehhez nem is kellett saját tőkével rendelkeznie.  A bank azt a számlapénzt adja kölcsön amit a hitelszerződás következtében a semmiből gyártott.

"Az nem lehet" rázzák fejüket az emberek, "hiszen azt a pénzt ráírták a számlámra, bármire el tudom költeni"

Nem veszik észre, hogy az benne a nagy trükk, ennyi készpénzt sosem vesznek fel az emberek, a számlapénzek pedig a kártyás vásárlások folytán az egyik számítógépről a másikra vándorolnak.  Benne élünk a nagy átverésben, és nem vagyunk hajlandók elhinni, hogy ennyire palira vagyunk véve.

Ezt a nagy átverést hívják a közgazdaságban kötelező tartalék rendszernek, mivel van egy minimális összeg, amivel a bankoknak valóban rendelkezniük kell, a többi az úgynevezett levegőpénz.

Ebben a rendszerben a nemlétező pénzt lehet kölcsön adni, mivel a banknak nem kell rendelkeznie a kölcsönadott öszeggel, csak a kötelező tartalékkal, ami Amerikában 10%.

De hát akkor mit ad kölcsön?
Kölcsön semmit nem ad, hanem bezsebel egy ígéretet, miszerint Te meghatározott időn belül kamatostul fogod befizetni a bankba az igényelt összeget.
Miután alártad ezt a befizetési ígérvényt (kölcsönszerződést) a megállapodásban szereplő összegnek már a bank lesz a tulajdonosa aki a szerződésben azt vállalja, hogy ezt összeget kölcsön adja neked.
 

Erre mondta Henry Ford, hogy ha mindezt megértenék az emberek, azonnal kitörne a forradalom. 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja