.

Ismeretlen kultúra az Ibériai-félszigeten a római hódítás előttKözel 50 éve találták meg Baza mellett a római hódítás előttről származó, 2500 éve föld alatt pihenő élethű szobrot Spanyolországban.


1971 júliusában, Baza város kozelében egy épület alapjainak kiásásakor különös tárgyra bukkantak- Először azt hitték szikla, ami azért is furcsa volt, mert a környékre inkább a jó minőségű föld volt a jellemző. Ahogy a földet kezdték eltávolítani a "szikláról" egy piros festékkel díszített szobor fej vált láthatóvá. 

A munkások értesítették a közeli város múzeumát, ahonnan Francisco José Presedo régész azonnal a helyszínre sietett. A másfél méter magas 2500 éve föld alatt rejlő szobrot felügyeletével ásták ki. A régészek a helyszínen hamvasztott emberi maradványokat is találtak, amelyek megerősítette azt az elméletüket, miszerint a „Baza hölgyének ölébe" egyfajta halotti urnát tehettek.Baza-hölgye egy szárnyas trónon ül  FORRÁS: PINTEREST


Az akotást létrehozó népről jelenleg annyit tudni, hogy vagy északról, vagy Afrikából, vagy a Füldközi-tenger keleti vidékéről vádoroltak be az Ibériai-félszigetre. Vagyis lényegében semmit sem tudunk eredetükről. Ezt a kort Argar kulturának hívják és tudjuk, hogy időszűmításunk előtt 1500 körül összeomlott,  létüket csak az utóbbi 150 évben előkerült leletek bizonyítják.

Spanyolrszág más részén is találtak ebből a korból származó szobrokat, amelyek stílusa hasonlít a Baza-hölgyéhez.


 1897-ben talált elche hölgy   FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS/DANIEL ANDREW LOERO

A történetírók az ókorban ibéreknek azokat az embereket nevezték, akik a történelem előtti időkben az Ibériai-félsziget területén éltek  A rómaiak később Bastetani-nak nevezték el az Argar kultúrából fennmaradt települést amely annak idején  az ibérek fővárosa lehetett. A település ma Baza néven ismert és itt találták meg közel ötven évvel ezelőtt „Baza-hölgyét".


A "Baza-hölgye" szobor ma a madridi Nemzeti Régészeti Múzeumban látható. 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol