.

Hova építsünk, föld alá, vagy föld fölé?A természet ereje nagy kihívások elé állítja az épületek tervezőit. A hideg a meleg, az erős szelek, viharok, a csapadék mennyisége mind figyelmbe veendő tényezők egy egy terület beépítésének tervezésénél. Az alábbiakban néhány érdekesség a különböző építészeti irányzatokból

Földalatti otthonok 

A barlangoktól kezdve az emberek sokáig földalatti házakban éltek a történelem során. Az épületek többsége ma mégis felszíni, de a közelmúltban a felszín alatti struktúrák építészei egyre kreatívabbá váltak. 

Ezek az épületek - amelyek általában a domboldalak természetes görbéihez alkalmazkodnak - gyakran energiahatékonyak. Megakadályozhatják az erőteljes szél okozta károkat, különösen jól simulnak a tájképbe és jól alkalmazkodnak az esőzésekhez is. 

A svájci építész, a földdel védett építészet úttörőjének tekintett Peter Vetsch szerint az ilyen házak olyan helyekre alkalmasak, mint a Fülöp-szigetek, Mexikó és Japán, amelyeket gyakran érnek természeti katasztrófák. 

Felhőkarcolók 

Az elmúlt évtizedben a városok több mint 600 felhőkarcolót építettek. Ugyanakkor a városi területek egyre kiszolgáltatottabbak lesznek a tengerszint emelkedésének, a hurrikánoknak és a viharoknak, így ezek a drága épületek veszélyeztetve vannak.

Magasságuk miatt a felhőkarcolók különösen sebezhetők. A Nemzeti Hurrikán Központ jelentése szerint minél magasabb egy épület, annál gyorsabban halad a szél át rajta. 

Erős hurrikánok idején a viharos szél megrongálhatja az ablakokat, vagy akár egész tornyokat. Ha sok magas épület közel áll egymáshoz, szélcsatornákat is létrehozhatnak - alacsony nyomás, nagy sebesség - növelve a szél erejét. 

Ráadásul ha a tápfeszültség kialszik és a biztonsági generátorok a torony elárasztott alagsorában vannak, akkor a menekülőknek borzasztóan hosszú lesz az út lefelé. 

Egyes városok a közelmúltban új szabályokat iktattak be a felhőkarcolókkal kapcsolatban. Miamiban például magas épületeknél kikötés, hogy az első 9 méteren csak speciális, ütésálló üvegeket használhatnak, mert itt éri a legtöbb törmelék az épületeket. 

Megemelt épületek 

Az árvizek és a vihar általában a hurrikánok kíséretében tűnik fel, és mind rossz hatással van az épületekre. 

A Sandy vihar becslések szerint 6,3 milliárd dolláros árvízi kárt okozott New Yorkban és New Jerseyben. A közelmúltban a Harvey hurrikán hatalmas áradásokhoz vezetett Houstonban és Texasban, amely mindössze két megyében legalább 4,1 milliárd dolláros lakóingatlani károkat okozott.

Számos amerikai város olyan törvényeket hoz, amelyek megkövetelik, hogy a fejlesztők az épületeket néhány méterrel a jósolt áradási szintek felett építsék fel. 

„A tengerparti területekre új tervezési stratégiákat kell kidolgoznunk és nem engedhetünk a biztonságból. Ez olyan valami, amit sokkal komolyabban kell vennünk. Egyszerűen muszáj” - nyilatkozta Dens Hoskins, a Gensler vezérigazgatója, aki a világ legnagyobb építészeti cégét vezeti.

Forrás: kívultagasabb

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja