.

Honnan tudják a DogonokA dogonok Észak-Afrikában, Maliban, a Bandiagara-fennsík közelében, a Niger-folyó kanyarulatában élnek. Eredetmondáik által váltak közismertté. Valódi eredetüket homály fedi, ám sok érdekes dolog van, amire érdemes odafigyelni. A földönkívüliekkel hozzák őket kapcsolatba. Az antropológusoknak komoly fejtörést okoz az, hogyan kerültek olyan tudás birtokába, melyeket egy primitív nép nem ismerhet…

 

Az ötven évenkénti ünnep


A törzs tagjai úgy hiszik, hogy a Po Tolo csillagról származó Amma istentől erednek. Hitük szerint ötven évenként áthalad az égbolton egy láthatatlan csillag egy másik, fényes csillag előtt, ami a mi ismereteink szerint a Szíriusz. Ilyenkor ülik meg a Szingi ünnepet - ötvenévenként.

Ehhez egy maszkot használnak, mely tíz méter magas, kígyó formájú. A szertartás végén ezt egy titkos barlangba rejtik. A Po Tolo csillag a földről nem látszik, ám számítások alapján bizonyított a léte, Sirius B-nek nevezték el 1862-ben.

A titokzatos Sirius-B

A Sirius egy kettős csillag. A Sirius-B 51 évnyi pályán kering a Sirius körül, egy ,,fehér törpe”, mivel nagyon kicsi és nagyon tömör.

Pont ilyennek jegyezték fel a dogonok is. A dogonok egy másik csillagról is tudnak, amit Emma-nak neveznek. Úgy hiszik, ez a csillag könnyebb, és nagyobb pályán kering.

Ekörül van a pályája annak a bolygónak, melyről Nommo, az ősapa származik. Ami érdekes, hogy az ősapa fogalma egyben az ősanyát is jelenti, mivel úgy vélik, egymaga nemzett nyolc gyereket, melyektől a dogonok nyolc törzse származik.

Furcsaságok

Néhány tudós úgy gondolja, hogy a dogonok a francia gyarmatosítás során jutottak az információkhoz a Tejútról, a Szaturnuszról, a Holdról, ám ez a feltevés azért nem helytálló, mert a mítosz maga, sokkal régebbi keletű, mint az az időpont, amikor a gyarmatosítók megjelentek.

Arról nem is beszélve, hogy olyan információkat is tartalmaz, melyeket az európai csillagászok csak később fedeztek fel. És ott van a nagy talány is: az ezeréves rajzokat őrző barlangok…

Ellipszisek

A dogonok szeretnek ellipszist rajzolni. Ennek lehet olyan magyarázata, hogy ez az élet tojása, ám a dogonok ragaszkodnak ahhoz, hogy ez űrpályát jelent.

Ez azért érdekes, mert az űrpályát Kepler fedezte fel a 16. században.

Olyan információkkal rendelkeznek a Siriusról, melyeket megfigyelni csak többezer éves folyamatos megfigyelés alapján lehet. A Szíriuszt az ellipszis széléhez közel első pontba helyezték el, míg bárki másnak a középpont lenne a logikus, mivel a Szíriusz csillag.

A dogonok és az élet keletkezése


Így vélekednek róla:,, …minden dolgok elején volt Amma isten, aki a semmin pihent. Amma gömbbe volt zárva és ezen kívül semmi nem létezett.”

A dogonok egyisten hitűek, Amma nem a világ teremtője, hanem az azt uraló törvényeké. Amma méhében a világ, tér és idő nélkül volt. Amma kétszer teremtette meg a világot, mert az elsővel elégedetlen volt és elpusztította.

Világörökség

Az UNESCO a világörökség védett részének tartja mind a dogonok évszázados kultúráját, mint természeti környezetüket.
A fennsík sziklái között ugyanis van egy barlang, melynek bejáratát a törzs egy tagja őrzi, akit a törzs élelemmel lát el. Ebben a barlangban sok ezer sziklarajz van, melyek a dogonok eredettörténetét mutatják be.

Többek között azt, hogy hogyan érkeznek a Földre az égi tanítók – ezt a találkozást barlangjuk falán örökítették meg. Felvetődik hát a kérdés: egy írástudatlan eldugott törzs honnan tudhat pontos adatokat a világűrről és annak működéséről?


Forrás: bien
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja