.

Holnap már új időszámításra ébredünk Az idén március 26.-án kezdődik a nyári időszámítás
 

Közeleg az óra átállítás ideje. Európa szerte vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára kell állítani az órákat.

 

Az átlagos felnőtt számára az óraátállítás olyan, mintha repülőgéppel átszállna egy másik időzónába. Egy órás változást egy nap alatt dolgoz fel a szervezet. Ez kellemetlen a hétfői munkakezdéskor, de azért van egy jó hír is. Senkinek nem kell éjjel kettőkor felkelnie, hogy átálítsa az óráját. Ráér másnap is.

A nyári időszámítás gondolata az amerikai diplomata és feltaláló, Benjamin Franklin nevéhez köthető. Párizsi nagykövetként Franklin 1784-ben levelet írt a Journal of Parisnak „felfedezéséről”, miszerint a nap, amint felkel, rögtön fényt ad, így az éjszakai bagoly módjára élő franciák gyertyaégető módszere nem a leghatásosabb és nem túl költségkímélő.
Ötletét felkarolta az angol William Willett aki 1908-tól 1911-ig minden évben sikertelenül terjesztette be az óra átállítás javaslatát a parlamentbe.
Vágül az első világhábórú döntött, ahol gazdasági megfontolásokból 1916-ban előbb Németországban, majd Angliában is bevezették a nyári időszámítást. Ezekhez a  legtöbb csatlós állam is cstlakozott.
 

Magyarországon 1916-ban vezették be a nyári időszámítást, de voltak évek, amikor szünetelt. 1954-57-ben még a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal.


Az Egyesült Államokban a második világháború idején a japánok Pearl Harbor elleni támadása után vezették be, de egyes városok megtartották a régi időbeosztást. Teljes volt a káosz: egy Moundsvilleből az ohio-i Steubenvillebe tartó közel 50 kilométeres buszút során nem kevesebb, mint hét alkalommal változott meg az idő.

Ilyesmi az Európai Unióban nem fordulhat elő, mivel egységes irányelv írja elő a tagországoknak az óra átállítás kötelezettségét.

Így aztán a nyári időszámítás kezdetekor veszítünk, a téli időszámítás kezdetekor meg nyerünk egy órát. Hogy ezt nem mindenki szervezete reagálja le zökkenőmentesen az más kérdés, de mivel minden csoda három napig tart, hamar alkalmazkodik a megváltozó életritmushoz.
 

A jövő héttől jönnek a világos esték a később beköszönő sötétség.

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja